Resurser inom Vilt
Program Vilt
Program Vilt utvecklar och kvalitetssäkrar övervakningsmetoder för vilt och viltskador, samt analyserar populationsutvecklingen för viltstammarna.
Kontakta oss gärna!
Vill du samarbeta med oss eller har du frågor om vårt miljöanalysarbete?
Fredrik Widemo, koordinator (till vänster). E-post: fredrik.widemo@slu.se,
tel. 076-139 10 40, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU.
Tim Hofmeester, biträdande koordinator (till höger). E-post: tim.hofmeester@slu.se, tel. 070-247 88 42, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU.

SLU mäter vad djuren äter
Inom projektet Beyond moose mäter forskare vid SLU betestrycket i skogen sedan år 2012. Nu utökas undersökningarna med detaljerade studier i det sörmländska odlingslandskapet.
Bild: Mätning av betestryck. Foto: Fredrik Widemo, SLU.
Kunskapsbank: Vilt
-
Förstörda livsmiljöer och klimatförändringar ökar risken för utbrott av djurspridda sjukdomar i Sverige – exemplet sorkfeber
Sjukdomar som sprids mellan djur och människa, så kallade zoonoser, utgör ett allt större hot mot den globala folkhälsan. Coronaviruset (SARS-CoV-2), som har orsakat det nuvarande utbrottet av covid-19, är ett sådant exempel. Den pågående pandemin har startat en debatt om vilken roll som förstörda livsmiljöer, minskad biologisk mångfald och ett förändrat klimat har för utbrott av zoonoser. I diskussionerna hänvisas ofta till sjukdomsutbrott i Asien. Sambanden gäller dock också i Sverige – och inte bara i framtiden, vi ser dem redan nu.
-
Rapportera skador från stora betande fåglar och bidra till bättre skydd för grödan
Lantbrukare, forskare och vilthandläggare måste arbeta tillsammans. Om lantbrukarna inte rapporterar in skador från gäss och tranor blir det svårt för forskarna och vilthandläggarna att ta fram och utvärdera strategier som kan skydda grödorna. SLU-forskare misstänker att inte alla skador rapporteras in i dag, och ber lantbrukare att använda det system som finns.
Publicerad: 04 augusti 2022 - Sidansvarig: fomaredaktion@slu.se
Loading…