SLU börjar använda nytt verktyg för nyhetsbrev

SLU börjar använda nytt verktyg för nyhetsbrev

Text: Mårten Granert Publicerad: 5 oktober 2021
I mitten av november börjar SLU att använda ett nytt verktyg för att producera nyhetsbrev. Orsaken till bytet är att den tidigare leverantören slutade att uppdatera det som SLU använde varpå SLU beslutade att se över verksamhetens behov och utifrån det undersöka marknaden och se vilket utbud som fanns. Det har nu resulterat i att SLU skrivit avtal med det svenska företaget Ungapped.

Tillsammans med en arbetsgrupp från verksamheten har Mia Peterson på kommunikationsavdelningen definierat behoven. Utöver de interna kraven på funktionalitet har det också varit viktigt att det nya verktyget skulle leva upp till dagens lagkrav, särskilt då GDPR och tillgänglighet. SLU har även tagit del av erfarenheter från andra universitet.

De verktyg som ger stöd för gällande lagkrav identifierade, och rangordnades sen utifrån hur väl de uppfyllde övriga behov.

– Många av redaktörerna har uttryckt hur viktigt det är med ett verktyg som känns enkelt och bra att använda. Så jag bad helt enkelt en grupp redaktörer testa verktygen utifrån det. Deras betyg vägde tungt vid beslutet att välja Ungapped.

Det återstår att få många detaljer på plats innan verktyget är klart att användas. Själva bytet är planerat till mitten av november.

– Nu håller vi på att planera in två utbildningstillfällen under vecka 45. Jag hoppas att det nya verktyget ska upplevas enkelt att använda och att alla som ska använda det snabbt ska komma in i rutinerna men nu är vi alla nybörjare och behöver en grundlig dragning av de som kan. Utbildningen spelas också in så att man kan gå tillbaka och kolla.

SLU har en väl utarbetad och omfångsrik varumärkesmanual. Den anger hur SLU ska se ut med färger, typsnitt, grafiska element och mycket annat. Självklart ska detta genomsyra även utseendet på nyhetsbreven och de nya mallarna som tas fram.

Ungapped har andra funktioner än bara vara ett verktyg för att producera nyhetsbrev.

– Att man ska kunna se statistik är ju en självklarhet. Man kan även göra enkäter och undersökningar. Ja, det finns många finesser men nu börjar vi med nyhetsbreven, säger Mia.

5 oktober 2021 1

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan