Pristagare, nätverk och kunskap vid lyckad vetenskapsvecka i Skara

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 7 oktober 2021
Den årliga Smedjeveckan, alltid sista veckan i september, har precis avslutats, en vecka då några av SLU:s forskare på plats presenterar vad de jobbar med och berättar hur deras forskning gör nytta för näringarna och samhället.

– Det är roligt att vi kunde arrangera en vecka som var mixad med digitala och fysiska event. Under tisdagen hade vi en digital hästdag med närmare 190 deltagare, ämnet var minskade skaderisker för hållbara hästar, säger Marie Andreasson, platschef vid SLU i Skara.

Marie Andreasson. Foto: Vanja Sandgren

Under onsdagen till fredagen var möjligt att återigen arrangera fysiska träffar och välkomna gäster till Smedjan på SLU campus.

– Innovationsdagen var verkligen lyckad då vi för första gången delade SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris, säger Marie Andreasson.

Vinnare

”Target Y – Skördekartor för alla” heter det vinnande bidraget och det var en glad SLU-forskare inom precisionsodling, Mats Söderström, som tog emot 75000 kronor för projektets räkning.

– Vår tjänst ska göra det möjligt för den enskilda lantbrukaren att ta fram kartor över hur skörden varierar inom ett växtodlingsfält, säger Mats Söderström.

Tillväxtpriset på 25 000 kronor delades ut till projektet ”Goati – Tillsyn och hälsoanalys av betande djur” för att det bedöms bidra till förenklad djurtillsyn och ökad djurhälsa, och samtidigt minskar kostnaderna för lantbrukaren och i förlängningen bidrar till ökad biologisk mångfald. Erik Öhlund, driver ihop med Viktor Andersson startup-företaget Svarta Räven som ligger bakom Goati.

Priserna delades ut av Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank. Han höll dessutom en föreläsning om sina framtidstankar för grön näring och gav en global bild över det geopolitiska läget och vad det kan komma att innebära för skogs- och lantbruket.

– Det har varit en intressant eftermiddag i Skara, och det känns hoppfullt för framtiden med dessa innovativa forskare och entreprenörer. Jag har också fått en del att fundera på i mitt eget lantbruk, sa Göran Persson.

Hållbara innovationer

Seminariet avslutades med en paneldiskussion med rubriken ”Hur underlättar vi för nya hållbara innovationer från SLU?”. Deltog gjorde pristagarna Mats Söderström och Erik Öhlund, SLU:s rektor Maria Knutson Wedel, Lantmännens forsknings- och innovationsdirektör Peter Annas, Hushållningssällskapets vd i Halland Annika Bergman och Sparbanken Skaraborgs vd Patrik Meijer. Panelen enades om att verka för mer samverkan över gränserna, så att vi kan se fler bidrag och lika intressanta pristagare i kommande innovationspris-arrangemang.

– Det är i samverkan och samarbete med andra det händer och det är viktigt att vi har nätverk och ingångar till SLU så att innovatörer och entreprenörer som inte finns hos oss kan ta del av vår forskning för att utveckla produkter och tjänster. Så var det med tillväxtpristagaren som tog hjälp av forskare på SLU för att vidareutveckla och kvalitetssäkra sin produkt, säger Marie Andreasson.

– Vi hade också förmånen att hålla en näringslivsfrukost hos oss på SLU i samarrangemang med Skara kommun, det var ett stort intresse för SLU:s verksamhet och nya kontakter togs för framtida samverkan, avslutar en nöjd Marie Andreasson.

 

 

7 oktober 2021

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan