SLU-nyhet

Skalbaggsmuffins och termitburgare: nya afrikanska kokböcker puffar för recept med insekter

Publicerad: 05 februari 2021

Två nya kokböcker blandar traditionella afrikanska kulinariska metoder med moderna recept som tilllagas på insekter. Kokböckerna är en del av ett projekt för att öka marknaden för odlade insekter i Afrika. Man vill även dra nytta av ett växande intresse för insekter som en ”klimatsmart” proteinkälla över hela världen. Projektet är ett samarbete mellan AgriFoSe2030 och partners i flera afrikanska länder.

Två nya och ovanliga kokböcker – “Secrets of African Edible Insect Cookery” och “Les Délices de Mikese” (“Mikese’s Delicacies”) – har insekter som ingredienser i olika recept, till exempel "mopan mask samosas", "stink bug ginger nuggets", och “chafer beetle cupcakes”.

Kokböckerna är en del av ett bredare försök att öka användningen av insekter i matlagningen i Afrika, där sådana flera hundra år gamla kulinariska metoder har minskat genom åren. Böckerna innehåller recept som passar det växande världsomspännande intresset att använda insekter som en proteinkälla mindre resurskrävande än kött.

Läs mer om kokböckerna här! (på engelska)

 
Fakta:

Agriculture for Food Security, AgriFoSe2030

AgriFoSe2030 är ett tvärvetenskapligt program som arbetar för att ingen ska gå hungrig, för ökad livsmedelstrygghet och ett hållbart jordbruk.

Läs mer om AgriFoSe på engelska.


Kontaktinformation
Sidansvarig: malin.planting@slu.se