Kontaktinformation
Ann-Britt Florin, avdelningschef
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
ann-britt.florin@slu.se, 010-478 41 22
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för akvatiska resursers verksamhet täcker hela kedjan från datainsamling och analys till forskning, rådgivning och utbildning. Det ger oss unika möjligheter att ta fram tillämpbar kunskap om hur vi nyttjar resurserna i våra hav och sötvatten på ett sätt som är långsiktigt hållbart.
En främmande art är en art som med människans hjälp, avsiktligt eller oavsiktligt, flyttats från ett område till ett annat över en hindrande spridningsbarriär (t.ex. sötvattensarter från Nordamerika som inplanterats i svenska vattensystem). Vissa främmande arter är invasiva, d.v.s. de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller orsakar ekonomiska skador.
Introduktion av främmande arter och stammar kan vara ett hot mot den biologiska mångfalden i både våra största sjöar, vattensystem och havsområden. Om en art saknar naturliga fienden, kan fylla en tom nisch och har förutsättningar att bli introducerade i höga tätheter, så kan arten bli invasiv.
Den händelse som kanske orsakat mest omfattande konsekvenser är introduktionen av signalkräftan som varit smittbärare av kräftpesten som i sin tur har orsakat att flodkräftan är starkt hotad.
Vid institutionen för akvatiska resurser sker arbete med flera främmande arter och vi deltar även i ICES arbetsgrupp för introduktion och transport av marina organismer (WGITMO). Kontaktperson för WGITMO: Malin Werner
Du kan rapportera främmande arter direkt på Artportalen eller i Rappen. Gäller det amerikansk hummer eller svartmunnad smörbult kan du rapportera direkt till oss. Kinesisk ullhandskrabba rapporterar du till Naturhistoriska riksmuseet.
Ann-Britt Florin, avdelningschef
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
ann-britt.florin@slu.se, 010-478 41 22
Främmande arter i våra kustvatten (informationsbroschyr).
Havs-och vattenmyndigheten om främmande arter i svenska vatten
The European Network on Invasive Alien Species (NOBANIS)
NOBANIS identifieringsnyckel för marina invasiva arter
Prefekt: Noél Holmgren, 010-478 40 93
Ställföreträdande prefekt: Joakim Hjelm, 010-478 40 64
Kommunikatör: Sofia Bureborn, 010-478 42 15
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen