Kontaktinformation
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 11 03
Öppettider, adresser och personal
På denna sida finns instruktioner för hur du refererar i den löpande texten enligt SLU:s Harvardstil.
I den löpande texten hänvisar du till ett verk genom att skriva upphovspersonens efternamn och publiceringsår inom parentes. Praxis kring hur hänvisningen placeras i texten varierar, men grundregeln är att varje gång du använder uppgifter från en ny källa ska du skriva en hänvisning i texten. Ibland placeras hänvisningen efter det stycke i vilket du refererar till källan i fråga, och ibland placeras hänvisningen direkt efter en specifik mening. Det viktigaste är att det inte råder några tveksamheter om vilken referens du hänvisar till i din text och att du tydligt skiljer på ditt och andras resonemang.
Här följer några olika exempel på hur man refererar i den löpande texten. Fler exempel hittar du i Guide till Harvardsystemet från Högskolan i Borås och Harvard referencing guide från University of Sheffield.
Om du är osäker på vad som gäller på just din institution är det bästa att fråga din lärare eller handledare.
När du använder Harvardsystemet kan du placera referensen i början av en mening genom att skriva ut upphovspersonen i den löpande texten och placera publiceringsår inom parentes. Vi brukar kalla detta för en aktiv referens eftersom upphovspersonen har en aktiv roll i texten.
Du kan också placera referensen i slutet av en mening genom att skriva upphovspersonen och publiceringsår inom parentes. Parentesen sätts före punkten i meningen. Vi brukar kalla det för en passiv referens för att upphovspersonen har en passiv roll i texten.
Båda namnen ska tas med i hänvisningen och &-tecknet används mellan namnen när de skrivs inom parentes. I en aktiv referens ska "och" skrivas ut istället för &-tecknet.
Om Jansson, Svensson och Karlsson är författare till den källa du vill referera till så skriver du så här:
Om en författare publicerat flera arbeten samma år kan dessa särskiljas genom att du efter årtalet anger a, b, c.
Om du vill referera till flera källor som säger samma sak, till exempel ger stöd till en och samma idé, separerar du referenserna med semikolon och anger dem i kronologisk ordning.
I möjligaste mån ska du använda dig av originalkällor men det går också att referera till någon som i sin tur har hänvisat till originalkällan.
Båda referenserna ska då finnas med när du refererar i din text. Originalkällan skrivs först och sedan sekundärkällan, det vill säga den källa som du själv använt. I referenslistan ska du endast ange uppgifter för den källa du läst.
Referensen skriver du som vanligt utifrån vilken publikationstyp det är.
Om du vill referera till Gray et al. (2015) som du har läst i MacDonald (2016) så skriver du så här i texten:
(Gray et al. 2015 se MacDonald 2016)
Den generella rekommendationen är att alltid ha med sidnummer vid citat. Du kan också ha med sidnummer för andra typer av referenser för att underlätta för läsaren att hitta källan. Hör med din lärare om du är osäker på vad som gäller på din institution.
Om du vill referera till en sida
Om du vill referera till flera sidor i följd
Om du vill referera till två olika sidor i samma källa
Citat måste vara exakt återgivet och hänvisningen ska även innehålla sidnummer.
Kortare citat skrivs i den löpande texten, inom citattecken:
Längre citat skrivs som ett eget stycke med indrag i höger- och vänsterkant.
Om du citerar eller refererar till samma text men olika sidor flera gånger i ett stycke och inte vill upprepa dig kan du använda förkortningen "a.a." (anfört arbete).
Används då författarnamnen är fler än tre. Et al. är en förkortning av det latinska et alina som betyder ”med andra”. Den svenska motsvarigheten är "m. fl."
Förkortning av det latinska "ibidem" som betyder "på samma ställe". Kan användas om du citerar eller refererar till samma referens flera gånger i ett stycke och inte vill upprepa den. Det får inte komma någon annan referens emellan vid användning av ibid.
Om du vill hänvisa i löpande text eller i referenslistan till ett dokument som saknar utgivningsår använder du förkortningen "u.å." (utan årtal).
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 11 03
Öppettider, adresser och personal