Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
Vi forskar både tillämpat och grundläggande på interaktioner mellan växter, patogener, symbiotiska mykorrhizasvampar och nedbrytarsvampar, bakterier samt arkéer och deras roll i skog och jordbruk.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Vi trivs bra i både gummistövlar och labbrockar och undersöker hur mikroorganismer som svampar och bakterier interagerar med omgivningen.
Våra grundkurser äger rum såväl ute i fält som i molekylärbiologiska lab. Vi har även en forskarutbildning i biologi.
Vi forskar på interaktioner mellan växter, patogener, symbiotiska mykorrhizasvampar och nedbrytarsvampar samt andra mikroorganismer och deras roll i skog och jordbruk.
Med vår forsknings svarar vi på frågor om hur jord- och skogsbruk kan bedrivas i en värld där klimatet ändras.
Mikrober spelar en mycket viktig roll i ekosystemet på vår planet. Vår forsknings rör sig kring interaktioner mellan växter, skadegörare, symbiotiska svampar och svampar som lever på dött material samt andra mikroorganismer och deras roll i skog och jordbruk. Vi samarbetar aktivt med skogsindustrin och jordbruket. Dessutom utför vi grundforsknings för att förstå vilka mekanismer som ligger bakom t ex skador på skog eller odlingar.
Institutionen är en del av BioCentrum på SLU i Uppsala.
Prefekt: Sara Hallin, sara.hallin@slu.se, 018-673209
Ställföreträdande prefekt: Petra Fransson, petra.fransson@slu.se, 018-671864
Postadress:Box 7026, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Almas allé 5, 756 51 Uppsala
Hitta hit
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen