Djursjukskötare och djurvårdare

Senast ändrad: 17 januari 2018
Hund och djursjukvårdare. foto

Den som tar hand om ditt djur hos oss, och som inte är veterinär, är antingen djursjukskötare eller djurvårdare. Hos oss samarbetar våra totalt ca 45 st djursjukskötare och djurvårdare för att ge ditt djur den allra bästa omvårdnaden.

Djursjukskötaryrket är idag ett legitimationsyrke, enligt en lag som trädde i kraft 2010. Det gamla yrkesnamnet "djursjukvårdare" har därmed fallit bort. En legitimerad djursjukskötare har förstås god utbildning inom djuromsorg och får utföra veterinärs ordinationer, t ex söva ett djur, medicinera med alla preparat och på delegation utföra enklare kirurgiska ingrepp. Han eller hon får även vaccinera självständigt och intyga detsamma, förutom för rabiesvaccination.

Den som har en kortare utbildning eller ännu inte tagit sin legitimation kallas för djurvårdare. Djurvårdarna sysslar allra mest med omvårdnad, men sköter också en del medicineringar och behandlingar, beroende på vilken utbildning och erfarenhet man besitter.

Vill du läsa mer om djurhälsopersonal, utbildningar och de olika yrkesklasserna finns information på Jordbruksverkets webbplats.


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: daniel.westergren@uds.slu.se