Viktig information – steg för steg

Senast ändrad: 13 augusti 2020
Student tittar på en checklista, foto.

Här samlar vi viktig information som du behöver inför din studiestart och de första veckorna på din nya utbildning.

Klicka dig runt i menyerna för att få mer information!

1. Tacka ja till din plats

Om du är antagen eller reservplacerad efter urval 1 måste du tacka ja till din plats för att behålla den. Följ anvisningarna i ditt antagningsbesked som du hittar på Mina sidor på www.antagning.se.

Var noga med att läsa ditt antagningsbesked för att se vilket sista svarsdatum som gäller för just dig.

Uteblivna, ofullständiga eller sena svar leder till att du förlorar din plats. Om du blir antagen eller reservplacerad i urval 2 behöver du inte tacka ja genom antagning.se.

Om du har blivit antagen till en utbildning som du inte längre vill ha lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på www.antagning.se. Detta gäller oavsett om du vill tacka nej till en kurs eller ett program.

2. Ordna bostad

Du är själv ansvarig för att ordna bostad. På våra campussidor kan du läsa mer om boende på din studieort.

3. Sök studiemedel från CSN

Tips: Sök studiemedel för ett helt läsår om du är antagen till program. Då behöver CSN inte titta på dina resultat från höstterminen innan du kan beviljas studiemedel för vårterminen. Du undviker på så vis risken att stå utan studiemedel under ditt första läsår på SLU.

4. Funktionsnedsättning

Meddela SLU om du har funktionsnedsättning och behöver särskilt pedagogiskt eller annat stöd. Kontakta våra samordnare för stöd vid funktionsnedsättning på funka@slu.se.

Du kan skicka in en ansökan om stöd när som helst under året. Ansök gärna så snart du blivit antagen och tackat ja till en kurs eller ett program på SLU. Då är det lättare att få rätt stöd redan när studierna börjar.

5. Kvittera ut ditt studentkonto

 

Med studentkontot kan du logga in på studentdatorer, logga in på studentwebben, använda bibliotekets resurser och logga in på ditt SLU e-post konto.

Om någon på SLU vill kontakta dig eller informera dig om något är denna e-post adress de kommer maila till, därför är det viktigt att du ofta läser din e-post till denna adress.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt studentkonto.

6. Hitta ditt schema för din första kurs

Schemat ska publiceras senast 4 veckor före kursstart.

Det finns olika sätt att hitta schemat.

Om du är antagen till ett program

  1. Börja med att hitta ditt program på programsidorna.
  2. Välj ditt program och välj därefter ramschema.
  3. Klicka på kursens namn och välj schema.

Om du är antagen till fristående kurs

  1. Sök fram din kurs i kursdatabasen
  2. Klicka på kursens namn och välj schema.

Om du redan är registrerad på en kurs

  1. Gå in studentwebbens startsida och logga in.
  2. Klicka på kursens namn och välj schema.

Du hittar kontaktinformation till kursansvarig på kurssidan.

7. Bekanta dig med SLU:s digitala verktyg

När du har fått tillgång till ditt studentkonto på SLU kommer du åt flera digitala verktyg, system och program för studier. Logga in och bekanta dig med dessa innan kursstart. Om du inte kan logga in kontaktar du it-stod@slu så hjälper de dig.

För att kunna använda en del verktyg, exempelvis videoverktyget Zoom, behöver du kamera, mikrofon och hörlurar. Många kurser använder Zoom i undervisningen så det är bra att du har testat att din tekniska utrustning fungerar innan kursstart.

Vid frågor, kontakta it-stod@slu.se.

8. Hitta till SLU

Titta på karta och vägbeskrivningar för att hitta till det campus där du ska studera:

9. Registrera dig på kurs

Är du antagen till ett program på SLU?

Du som är antagen till ett program registreras på din första kurs i samband med uppropet vid terminsstart. Observera alltså att du inte kan registrera dig online på första kursen inom programmet.

För övriga programkurser sker registrering oftast online på Studentwebben/Ladok Student. Du kan då registrera dig tidigast en vecka innan kursstart.

För att du ska kunna registrera dig online behöver du ha aktiverat ditt studentkonto, se punkt 5 i checklistan.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har tekniska problem med självregistreringen, deras kontaktuppgifter finns på kurssidan.

Är du antagen till en fristående kurs?

Du som är antagen till en fristående kurs kan oftast registrera dig online på Studentwebben/Ladok student. Du kan tidigast registrera dig online en vecka innan kursstart.

För att du ska kunna registrera dig online behöver du ha aktiverat ditt studentkonto, se punkt 5 i checklistan.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har tekniska problem med självregistreringen, deras kontaktuppgifter finns på kurssidan.

Kan du inte registrera dig online?

Om du inte kan registrera dig online, kan du registrera dig på upprop vid kursstart.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har tekniska problem med självregistreringen, deras kontaktuppgifter finns på kurssidan.

10. Upprop och kursstart

Om möjligt så uppmanar vi dig att färdas till campus via cykel eller promenad. Undvik i möjligaste mån kollektivtrafik där det inte går att boka plats

Du som är antagen till ett program måste närvara vid uppropet för programstudenter. Har du förhinder att närvara måste du meddela det per mail till Antagningen senast 08:00 på uppropsdagen. Information om uppropet hittar du under din studieort på webbsidan för nya studenter.

Är du antagen till en fristående kurs går du istället direkt till din första föreläsning. Du kan söka efter ditt schema på kursens kurssida.

Om du är antagen till en ortsoberoende distanskurs hittar du information om kursstart och kursens upplägg på kursens kurssida.

11. Hämta passerkort

Alla studenter kan få ett passerkort som ger tillträde till bland annat datorsalar och kan kopplas till skrivare/kopiatorer. Mer information om passerkort.


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill eller din studiesituation.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här.
FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Boka ett möte
Kontakta oss via telefon eller mejl för att boka ett enskilt möte på campus, telefonmöte eller videomöte.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: utb-webb@slu.se