Matsvinn
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.
![]() |
|
Close Help |
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
SLU Future Food
Box 7012
750 07 Uppsala
futurefood@slu.se
018-67 23 47
Anmäl dig till nästa lunchseminarium!
Det svenska måltidsundret-hur kunde det ske? 11:e april med Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen
SLU Future Food har ett uppdrag som sträcker sig över alla SLU:s fakulteter och orter. Staben sitter i Uppsala. Kontakta oss gärna.
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.
Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.
Vill du veta mer om matsvinn? Här är några exempel på vidare läsning:
Mer om framtidens mat kan du läsa om på framtidsplattformen SLU Future Food.
Kontakt
SLU Future Food
futurefood@slu.se, 018-67 23 47
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen