SLU har en egen biogasanläggning vid Lövsta forskningscentrum ca 8 kilometer utanför Uppsala. Våra unika biogasfaciliteter inkluderar därför totalt allt från högteknologisk utrustning i laboratoriet till en fullskalig produktionsanläggning.
Biogascentrum vid SLU

På SLU har vi stark kompetens inom området biogas. Unikt för oss är att vi svarar på frågor som rör hela biogasproduktionskedjan. Till hjälp har vi en egen biogasanläggning såväl som moderna forskningslaboratorier.
Hur bildas biogas?
Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material genom en komplicerad mikrobiologisk process. Processen sker naturligt i miljön men kan också användas i konstruerade biogasreaktorer för nedbrytning av olika typer av organiskt avfall och även grödor. Biogas innehåller den energirika komponenten metan.
Biogasforskning bedrivs vid de här enheterna på SLU
Institutionen för molekylära vetenskaper
Substrat, Processbiologi, Rötrestkvalitet
Institutionen för energi och teknik
Systemanalys, Gasuppgradering, Hygien
Institutionen för ekonomi
Ekonomisk utvärdering
Institutionen för biosystem och teknologi
Hållbara odlingssystem, teknik
Lövsta forskningscentrum
Produktionsanläggning för biogas
Metan kan användas till:
- produktion av värme
- elproduktion
- fordonsgas
Utöver biogas bildas också en nedbrytningsrest, sk rötrest, som fungerar som ett utmärkt gödningsmedel.
Det unika biogassystemet innefattar både energiproduktion och avfallsbehandling. Biogasen, som består av metan och koldioxid, kan användas till fordonsbränsle, uppvärmning och elproduktion. Biogassystemets process fungerar både i stor och liten skala, något som gör den intressant för både industrialiserade länder och utvecklingsländer. Illustration: Cajsa Lithell.
Vi har internationella samarbeten och jobbar med slutanvändare
Vid SLU utvärderas olika aspekter kring biogasproduktion från många olika material, ofta i samverkan med forskare på andra universitet och högskolor men också med branschorganisationer, lantbrukare, kommun och företag. Vi arbetar både nationellt och internationellt.
Forskning vid SLU:s biogascentrum behandlar:
- produktionssystem för biomassa
- förbehandlingar
- substratanvändning
- processbiologi
- gasuppgradering
- användning
- lagring
- kvalitet av rötrester
- systemanalys
Kontakta mig om du har några frågor om biogas!
Anna Schnürer, professor och samverkanslektor i bioenergi
Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU
anna.schnurer@slu.se, 018-67 32 88
Vi har sedan länge samarbete med RISE, Reserach Institutes of Sweden, (tidigare JTI) kring olika frågor inom biogasområdet. Vi är också aktiva inom BRC, Biogas Research Center, och har ett stort nätverk genom Biogas ÖST och Biogas Väst, regionala samverkansorganisationer som arbetat för att påverka och förbättra förutsättningarna för biogas i östra och västra Mellansverige. Vi bedriver också forskning och samverkan kring rådgivning om biogas med olika hushållningssällskap.
