SLU-nyhet

Julhälsning från rektor Maria Knutson Wedel

Publicerad: 20 december 2019
Illustration av snökristaller, gjord av Fredrik Saarkoppel.

Advent lyser nu upp decembermörkret men den regniga hösten har för min del också haft många ljusglimtar. En av dem är SUHF:s rektorsutbildning där vi pratat om ledningsarbete i akademin och ”compassionate leadership”. Det innebär förenklat att som ledare vara närvarande, söka förståelse för andras situation, visa empati och erbjuda hjälp.

Medkännande ledarskap är för mig en ledarskapsfilosofi som jag tycker länkar till SLU:s grundvärderingar; vetenskaplighet, kreativitet, öppenhet och ansvarstagande.  

När läraren skapar sig förståelse för vad det är studenterna inte förstår och erbjuder hjälp kan ökat lärande ske och det underlättas med ett vetenskapligt förhållningssätt. En arbetsgrupp präglad av medkänsla där man erbjuder varandra hjälp, tänker jag är ansvarstagande och öppen och i en öppen atmosfär kvävs inte kreativitet. 

Medkänsla berör också julens budskap, att tänka på andra och att erbjuda gåvor. Och vilken gåva det kan vara i våra stressiga och mobilberoende tider att erbjuda sin fulla närvaro, tid och uppmärksamhet.  

Så jag vill önska alla medarbetare och studenter en riktigt god ledighet, och hoppas att ni tar er tid att stanna upp lite och vara riktigt närvarande i nuet. Och att även ni som måste arbeta något under helgerna ändå får lite helgkänsla, vare sig ni har någon form av jour, tentapluggar, sköter om våra forskningsstationer eller djur eller putsar på det sista på er avhandling.  

Läs mer: Reflektioner finns i Rektorsbloggen och på Twitter.

Bild av rektor Maria Knutson Wedel och hennes häst. Både Maria och hästen har tomteluvor. Bilden är inramad av juliga illustrationer av snökristaller och granar.
Foto: Privat. Illustrationer: Fredrik Saarkoppel.

Kontaktinformation
Sidansvarig: vanja.sandgren@slu.se