Hästkliniken

Hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset vid SLU tar emot hästar från hela landet, antingen direkt eller på remiss från er ordinarie veterinär. Hos oss finns hög kompetens inom såväl internmedicin och kirurgi som hovslageri och avancerad diagnostisk utrustning.

Hur och när bör man isolera sitt stall för att undvika smittspridning?

En isolering börjar i samma minut som man upptäcker ett symptom som kan vara smittsamt. En isolering gäller inte enbart de smittor som är anmälningspliktiga, utan även när det något mindre allvarligt, såsom en förkylning.

Röntgen av nordsvenska brukshingstar

Nordsvenska brukshingstar ska vara friröntgade i framhovarna med avseende på hovbroskförbening innan de får godkännas för avel.

Föreningen Nordsvenska Hästen har beslutat att den av föreningen förvaltade forskningsfonden även hösten 2019 ska bekosta hovbroskröntgen för de nordsvenska brukshingstar som är födda år 2017 och som avses visas på avelsvärdering för hingstar 2020.

Röntgenundersökningen måste ske under perioden 1 september – 1 december 2019. Fonden bekostar undersökningen endast om bilderna skickas till bilddiagnostiska kliniken på UDS. 

Operation av häst

I den här filmen visar vi hur en planerad operation går till och du får följa hästen från det att den sövs till dess den vaknar upp igen.

Tänder och munhåla

Hästar behöver regelbundet få munhåla och tänder undersökta. I den här filmen får du se hur en rutinundersökning går till hos oss.

Publicerad: 19 augusti 2019 - Sidansvarig: li.hedenstrom@slu.se
Loading…