Är din hund rädd för höga ljud?

Senast ändrad: 15 oktober 2019

Nyår ska vara en trevlig helg att fira men det kan också vara en mardröm om man har en hund som reagerar på höga ljud. Här kommer några tips på hur du kan hjälpa din hund.

Är din hund rädd för höga ljud? Rädsla för höga ljud är en vanlig ångestreaktion hos våra hundar. Det finns mediciner och liknande preparat som hjälper när det är som värst (exempelvis nyårsafton), men det är tyvärr ofta en rädsla som blir tilltagande värre med åren och bäst är att träna sin hund för att underlätta för alla involverande, träningen kan sedan vid behov kombineras med mediciner.

1. Vänj din hund vid höga ljud. Det finns ljudklipp med olika ljud som kan vara skrämmande för våra hundar. Här hittar du gratis ljudfiler att ladda ner. Dessa är från Sarah Heath som är en ledande expert inom området. Börja spela upp ljudklippet på en låg ljudnivå och när du ser att hunden inte längre reagerar kan du höja volymen stegvis. Börja ljudträningen i tid, många månader innan nyårsafton!

2. Gå längre promenader med hunden dagarna kring nyår. En trött hund orkar inte reagera lika mycket och blir därmed inte lika rädd. Om din hund är väldigt rädd kan det vara bra att ha både sele och halsband och dubbla koppel för att minska risken att den sliter sig.

3. Lämna inte hunden. Om din hund är rädd och söker ditt stöd låt den då vara med dig där du är. Ge den dock inte ökat uppmärksamhet, eller försöka ”trösta”. Då skapar du ett fokus kring beteendet som kan förstärka rädslan.

4. Täck fönster i de rum där hunden vistas med textilier som både dämpar ljud och ljusintryck.

5. Ha på TV eller radio/musik för att dämpa andra ljudintryck.

6. Skapa en trygg plats för din hund. Bygg gärna en liten koja där din hund kan krypa in om den vill.

7. Lugnande aktivering: att ge sin hund en Kong med något kladdigt i som den får slicka ur kan fungera bra, det är lugnande för hunden att ha någonting att fokusera på.

8. Res bort. Det finns flera hotell som erbjuder fyrverkerifritt nyårsfirande där du tillsammans med din hund kan bo. Boka i god tid!

9. Receptfria preparat. Det finns receptfria preparat, bland annat feromoner som kan ge hunden en inre trygghet. Dessa säljs på kliniker och apotek.

10. Receptbelagda preparat. Det finns receptbelagda preparat att tillgå. Kontakta då din veterinär i god tid i fall ett veterinärbesök krävs innan recept kan skrivas ut, dessa mediciner finns generellt sett inte inne hos veterinären så det kan lämnas ut akut den dagen de behövs.

11. Beteendeträning. Ta hjälp av en bra instruktör för att få hjälp med träningen. Börja i god tid på året, gärna på våren.

12. Om din hund svarat bra på ljudträningen så kom ihåg att fortsätta spela ljudfilerna varje år som en påminnelse om tiden som kommer och att det inte är farligt.

OBS! Glöm inte att katter och hästar också kan vara rädda! Låt utekatten och hästen vara inomhus vid tolvslaget för att minska risken att djuret springer bort eller skadar sig om den blir rädd.


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@slu.se