SciFest – Uppsalas vetenskapsfestival

Senast ändrad: 21 oktober 2019
bild UU.jpg

SciFest är en vetenskapsfestival där nyfikna i alla åldrar kan prova på och få smakprov på forskning och dess tillämpningar inom alla vetenskaps- områden. SciFest bjuder på en unik möjlighet för dig som är forskare att väcka unga människors nyfikenhet och lust att förstå och ta reda på mer.

SciFests kärna är att erbjuda en stor mängd prova-på-aktiviteter i form av workshops och drop-in aktiviteter. Besökarna ska bli nyfikna på vetenskap och vilja lära sig mer.

Syftet med SciFest

Syftet med SciFest är att få unga människor att ställa de stora frågorna, ta del av den senaste forskningen, testa sig fram och upptäcka hur roligt och intressant det är med vetenskap.

Många av de som medverkar i programmet är studenter, unga forskare och innovatörer som lättare kan bidra till att inspirera andra unga.

SciFest 2020

SciFest hålls i Fyrishovs Multihallar 5–7 mars 2020. Förra året var besökarantalet 8 600 st, varav 4 800 st på lördagen.

Festivalens främsta målgrupp är unga och de första två dagarna är vikta för inbokade mellanstadie-, högstadie- och gymnasieklasser. Den tredje dagen är öppen för allmänheten.

Intresseanmälan är öppen 
Sista anmälningsdag: 10 dec 2019

Kom och delta! 

Du är hjärtligt välkommen att komma och inspirera med din forskning!

Utställare kan man välja mellan att arrangera en bokningsbar workshop eller en icke-bokningsbar aktivitet som pågår non-stop.

Den bokningsbara workshopen är indelad i bokningsbara pass på torsdag och fredag, medan lördagen består av spontanbesök. 

Hur en workshop går till rent praktiskt är upp till dig. En rekommendation är att inte ha kortare workshops än 30 minuter, och kanske inte längre än 45 minuter. Eftersom SciFest riktar sig mot en yngre målgrupp så rekommenderar vi att minst en person i utställningen kan prata svenska.

Monterytan är 25 kvm (5 × 5 m). Bord, stolar, el, belysning och wi-fi ingår.

Deltagandet är kostnadsfritt.

Hur anmäler jag mitt intresse?

Att delta som utställare på SciFest brukar vara mycket roligt och givande!

Intresseanmälan är öppen

7 nov
Workshop för utställare. Här kan du få hjälp att konkretisera era idéer och skapa ett upplägg för din aktivitet. Personal från Gustavianum finns på plats för att hjälpa er. Anmälan till workshop den 7 november.

10 dec
Definitiv anmälan – informationstext med beskrivning av aktivitet skrivs in i bokningssystemet. Det är denna text som kommer stå i programmet. Länk till bokningssystemet kommer senare.

14 jan
Workshop för utställare. Finslipning av era idéer. Hur ska man tänka när man planerar sin utställning? Hur möter man bäst sin målgrupp? Personal från Gustavianum finns på plats för att hjälpa er. Anmälan till workshop den 14 januari.

11 feb
Lärarkväll. Möjlighet finns för utställare att vara med och visa sin forskning/verksamhet för lärare. Lärarna bjuds på ett föredrag av Keri Facer, innehavare av Zennströms gästprofessur i klimatledarskap.

4 mars
En lastbil hämtar upp ert material på Campus under dagen och transporterar till Fyrishov. Ni kan förbereda era montrar från ca kl. 15.30.

5-7 mars
SciFest!!! Skoldagar: 5–6 mars, Allmänheten: 7 mars
När SciFest stänger kl. 16 plockar ni ihop ert material. En lastbil kör tillbaka ert material till campus.

 

SLU på SciFest 2018

Artikel om SciFest 2018 i Resurs
SLU nyhet från SciFest 2018
SLU Future Foods program från SciFest 2018


Kontaktinformation

Tomas Linder, Docent
Institutionen för molekylära vetenskaper, Uppsala BioCenter, SLU
tomas.linder@slu.se   018-67 32 04

Rebecca Rikner, Evenemangskoordinator
Kommunikationsavdelningen, SLU  
rebecca.rikner@slu.se    018-67 24 01   072-21 23 795

Sidansvarig: rebecca.rikner@slu.se