SLU-nyhet

SLU-bibliotekets chef blir riksbibliotekarie

Publicerad: 20 maj 2019
karin 300x300.JPG

Karin Grönvall, överbibliotekarie på SLU-biblioteket, har utsetts till ny riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. På SLU har Karin arbetat sedan 2015, och har bland annat engagerat sig i att utveckla bibliotekets stöd till forskare genom nya samarbeten.

I torsdags meddelades genom en presskonferens att SLU-bibliotekets överbibliotekarie, Karin Grönvall, kommer att ta över som riksbibliotekarie efter Gunilla Herdenberg. Karin kommer att tillträda sin nya tjänst i augusti i år.

Från sina år på SLU tar Karin med sig drivet och öppenheten i SLU:s organisation, och hon framhåller också bibliotekets gemenskap.

- Biblioteket präglas av värme och omtanke om varandra vilket gör det till en fantastisk arbetsplats!

Som överbibliotekarie har Karin bland annat varit drivande i att införliva Miljödatastöd och Data Curation Unit (DCU) i bibliotekets verksamhet. Båda dessa enheter arbetar för att stödja forskare när det gäller datahantering. Under denna tid har biblioteket också genomgått en stor och genomgripande organisationsförändring.

- Det är ett bra läge att lämna just nu, säger Karin. Biblioteksorganisationen är stabil, vi har fyra fantastiska avdelningschefer och personalgruppen är engagerad och entusiastisk. 

Som riksbibliotekarie blir Karin chef för Kungliga biblioteket, som är Sveriges nationalbibliotek. Kungliga biblioteket är den statliga myndighet som bland annat ansvarar för samordning av den svenska bibliotekssektorn, till exempel genom att förhandla fram centrala licensavtal, och att samla in, bevara och tillgängliggöra allt utgivet material i Sverige. Därför arbetar biblioteket också aktivt för att främja digitalisering av både nya publikationer och äldre material.  

Relaterade sidor:
Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se