SLU-nyhet

Köp av elfordon gör Lövsta fossilfritt

Publicerad: 18 september 2019
lovsta-elbil-500px-webb.jpg

Lövsta lantbruksforskning, SLU:s forskningsgård utanför Uppsala, har under det senaste halvåret köpt in inte mindre än tre elektriska fordon. Det är helt i linje med SLU:s miljömål att verksamheten ska vara fossilfri.

Fordonen som Lövsta har köpt in är en skåpbil, en lastare samt en golfbil för de mindre inomgårdstransporter. Alla laddas med förnyelsebar och egenproducerad el.

Det innebär att Lövsta drivs så gott som helt fossilfritt då lantbrukets maskiner drivs med HVO sedan ett par år.

För att kunna finansiera köpen av de elektriska fordonen har Lövsta fått bidrag från SLU:s klimatfond. Lövsta har haft investeringar på omkring 676 000 kronor. Sammanlagt har Lövsta fått 460 000 kronor från klimatfonden.

– Golfbilen fick jag billigt men lastaren och skåpbilen är ju betydande investeringar, säger Lövstas driftchef Mats Pehrsson.

Solpaneler och biogas

Lövsta har både solpaneler och biogas vilket gör att fordonen alltid laddas med fossilfri egentillverkad el.

– Ja, det känns mycket bra. På vintern får vi el och värme från vår biogas så Lövsta är ordentligt miljöprofilerat och helt i linje med SLU:s generella mål att öka självförsörjningsgraden med förnyelsebar energi. Man kan säga utan alltför mycket självförhärligande att vi har kommit väldigt långt här ute på Lövsta.

Se filmerna

Relaterade sidor:

Kontaktinformation
Sidansvarig: marten.granert@slu.se