2
jul
Björkanderska, Skeppsbron 24 , Visby

Livepodd i Almedalen: Konsumenterna, maten och gentekniken

evenemang | seminarier, workshops |
Mistrabiotech-podcast-profilbild_500.jpg

Har konsumenter några starka åsikter om mat som är genetiskt modifierad egentligen? Vet kunderna vad genetisk modifiering är, och skulle det spela någon roll vid butikshyllan? Hur kan man veta om konsumenter vill ha genmodifierade livsmedel när den valmöjligheten inte finns?

Vi kan som konsumenter påverka produktionen av livsmedel genom att välja eller välja bort varor. Men vad påverkar oss, när vi gör våra val? Livsmedelsindustri och handel hänvisar ofta till konsumenternas negativa attityder, som förklaring till varför vi inte har några genmodifierade (GM) livsmedel att välja på i affären. Samtidigt visar en rapport från Konsumentföreningen Stockholm att majoriteten av kunderna tror att GM-mat redan finns i butikerna. Rapporten visar också att svenskar inte är lika skeptiska till genmodifierade organismer (GMO) idag som för 20 år sedan. Vad tycker och tänker vi konsumenter om GMO egentligen? Väljer vi det vi säger att vi ska välja, när det kommer till kritan? Hur påverkas vi av märkningar och information på förpackningarna? Blir vi mer positivt inställda till produkter framtagna med genteknik om de har positiva effekter på hälsan eller på miljön? Och hur tar man reda på allt det här? Ta del av inspelningen av ett avsnitt av podcasten Shaping our food!

Medverkande:

  • Minna Hellman, hållbarhetsstrateg, Konsumentföreningen Stockholm
  • Carl Johan Lagerkvist, professor i företagsekonomi, SLU Ekonomi
  • Lisa Beste, kommunikatör, SLU Mistra Biotech
  • Anna Lehrman, SLU Mistra Biotech
Fakta
Tid: 2019-07-02 17:15
Ort: Visby
Lokal: Björkanderska, Skeppsbron 24
Arrangör: Mistra Biotech
Mer information:
Hitta dit

Mer information om Björkanderska Magasinet och hur du hittar dit>>

Fotografering och filmning

Under seminariet sker fotografering, filmning och ljudtagning för SLU:S räkning med syfte att i SLU:s olika kommunikationskanaler beskriva universitetets verksamhet.

Du kommer sannolikt att bli fotograferad/filmad/inspelad och därmed finnas i material som används för att informera om SLU. Om du INTE vill vara med på bild måste du meddela fotografen och filmaren på plats. De tagna bilderna och inspelningarna kan komma att användas i både tryckt och digital form i olika kanaler där SLU informerar om sin verksamhet. Här hittar du mer information om hur SLU hanterar dina personuppgifter.

Se seminariet via länk!

Via SLU:s Facebooksida kan du se seminariet direkt och under två veckor framåt


Relaterade sidor:
Sidansvarig: anna.lehrman@slu.se