SLU-nyhet

Köldknäppar kan ge starkare höstfärger

Publicerad: 23 september 2019
lov2jsg.jpg

När träden blir överraskade av frostknäppar så här års kan resultatet blir att löven får starkare höstfärger.

- Starkare höstfärger verkar hänga ihop med tidig frost. Om träden inte hunnit förbereda sig när kylan kommer så blir färgerna starkare, berättar Ola Langvall, skogsforskare på SLU för TT.

Trädens färgprakt har flera orsaker, men det viktigaste i början av processen är att dagarna blir kortare. Träden börjar bryta ned klorofyllet som finns i bladen, förklarar han.

- Träden har ingen nytta av klorofyllet längre när solen står så lågt, de kan inte tillverka socker av solljuset. Det är ett slags försvarsmekanism att bryta ned klorofyllet, säger Ola Langvall.

När trädet tagit hand om klorofyllet bryts också andra ämnen i bladen ned. Men om frostnätterna kommer väldigt tidigt har träden inte hunnit med detta. Kylan i veckan kan alltså innebära rikare färgprakt som belöning, där det varit riktigt kallt.

Fakta:

Höstlöven och klimatet

En viktig del av klimatforskningen handlar om hur träd, skogar och hur det som lever där påverkas av ett förändrat klimat. Såväl temperaturhöjningen som ändrade nederbördsförhållanden kan påverka hur länge träden är aktiva på hösten, och därmed hur mycket de växer under ett år. SLU följer på olika sätt naturens kalender och hur den ändras med klimatet.

Läs mer om:


Kontaktinformation

Ola Langvall, Försöksledare
SLU, Enheten för skoglig fältforskning
ola.langvall@slu.se, 0472-263180, SLU-ankn. 4716

Sidansvarig: fomaredaktion@slu.se