Träffa dina vilda grannar

Senast ändrad: 16 augusti 2019

Har du någonsin undrat vilka vilda djur som bor i din omgivning? Ta reda på det tillsammans med oss på Sveriges lantbruksuniversitet.

Med hjälp av frivilliga krafter kommer vi att studera hur människor påverkar vilda däggdjur från stadens mitt till långt ute i vildmarken. För att kunna göra det behöver vi din hjälp!

I projektets första del kommer vi att be medborgarforskare i Umeå kommun att under hösten 2019 sätta ut viltkameror på sina tomter för att studera vilka djur som bor runt dem.

Kollage: Susanna Bergström, SLU

Foto: Helena Königsson, SLU/Soru Epotok, Adobe Stock/cynoclub, Adobe Stock/Anatoly Ivanov, Unsplash/DigitalGentetics, Adobe Stock/Oldiefan, Pixabay/Sorbyphoto, Pixabay/DigitalDesigner, Pixabay/swenaw, Adobe Stock

Så går det till

Alla frivilliga kommer att ges möjlighet att delta i en kort kurs om hur en viltkamera används och får sedan låna en viltkamera från Sveriges lantbruksuniversitet. På detta sätt hoppas vi få en bättre bild av de djur som bor i Umeå kommun.
Projektet kommer att pågå under hösten 2019.

Anmäl ditt intresse här!

De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Intresseanmälan

Om du har möjlighet att sätta upp en viltkamera på din tomt, vänligen fyll i din adress nedan. Har du möjlighet att sätta upp viltkamera på fler tomter inom Umeå kommun så ange gärna adresser för dessa också.

Fakta:
Vad säger lagen?
  • Sedan den 1 augusti 2018 har det varit lagligt för allmänheten att ha en viltkamera på sin egen mark så länge vissa riktlinjer följs. På Naturvårdsverkets sida om regler för viltkamera kan du läsa mer.
  • För att säkra att allt material vi ber deltagarna att samla in är lagligt arbetar vi tillsammans med en av SLU:s advokater.
  • Det är i nuläget endast möjligt att delta i projektet om du själv äger marken där du vill sätta upp kameran. Vi undersöker hur lagen fungerar för dig som exempelvis bor i hyresrätt.
  • Även om du hyr din bostad så är du välkommen in med en intresseanmälan, så återkommer vi när vi vet mer.
Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se