Husdjursvetenskap

Publicerad: 11 september 2019
agronom-husdjur1.png

Våra husdjur är en stor del av vårt samhälle. De förser oss främst med mat och kläder, medan våra sport- och sällskapsdjur ger oss andra fördelar. Vad vi än förväntar oss av våra djur, är det viktigt att de både trivs inom sitt användningsområde och mår bra.

Genom forskning, utbildning och rådgivningsarbete blir studenterna på Animal Science specialiserade inom djurhållning. De kan  hjälpa till att förbättra produktionen och se till att våra djur mår bra. Husdjursvetenskap spelar en allt större roll internationellt när det gäller att förbättra och utveckla djurhållning i praktiken. Masterprogrammet är 2 år och förbereder dig för jobb inom en rad olika områden.

FN:s globala mål i utbildningen

SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.

Det här läser du på programmet

Genom att välja kurser och eget huvudämne utifrån ditt intresse för examensarbetet kan du skapa en egen inriktning för din utbildning. De delområden som finns att välja mellan är etologi/djurskydd/husdjurens miljö, nutrition/produktionsbiologi eller genetik/avel. Programmet avslutas sen med ett examensarbete på 30 högskolepoäng där du fördjupar dig i ett ämne som du själv väljer.

Programmet ger dig en vetenskaplig grund som gör det möjligt att identifiera, analysera och lösa problem samtidigt som du har djurens och samhällets behov i fokus. Flera lärare på programmet är forskare och som student kommer du därför kunna vara i nära kontakt med aktuell forskning. Kurserna omfattar olika undervisningsmetoder, t.ex. föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök och kortare projekt.

 Vill du veta mer? Läs utbildningsplanen på SLU:s studentwebb.

Framtid

Intresset för djur och deras samspel med människan har lett till en stark arbetsmarknad för husdjursvetare. Utbildningen ger dig en masterexamen med inriktning på husdjursvetenskap. Som husdjursvetare kan du arbeta nationellt eller internationellt med forskning eller produktutveckling, jordbruk/djurrådgivning och utvärdering. Det finns även spännande karriärmöjligheter inom undervisnings-, informations- och journalistikbranschen.

Examen

Masterexamen inom husdjursvetenskap, 120hp.


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation och vad du kan jobba med efter examen.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: rekrytering@slu.se