Vill du förstå hållbar utveckling och lösa konkreta problem i miljön och för livet på jorden? Vare sig du riktar in dig på biologi eller miljövetenskap ger det här programmet goda förutsättningar för dig som vill bevara den biologiska mångfalden eller jobba med angelägna miljöfrågor.
En helt vanlig dag på utbildningen kan innebära lärande i föreläsningsmiljö, på exkursion i skog och mark eller i laboratoriet.
Som biolog och miljövetare kommer du få kunskaper om bland annat organismer, ekosystem, kemi, mark och vatten. Hållbarhetstänket finns alltid med dig och du lär dig teorierna som ligger till grund för det.
Jobba eller läs vidare
Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som biolog med naturvårdsinriktning kan du till exempel arbeta med:
- skötselplaner för naturreservat
- inventeringar av biotoper (miljötyper), växter och djur
- jakt- och rovdjursfrågor
Som miljövetare kan du bland annat arbeta med
- miljöpåverkan på mark och vatten
- riskbedömningar
- miljöledning på företag
- beskrivning av miljökonsekvenser vid olika ingrepp och anläggningar i natur och samhälle
Utbildningen är grundläggande och ger dig en bra bas om du väljer att läsa vidare och specialisera dig ytterligare. SLU är universitetet för livsvetenskaper, naturresurser, hållbarhet och människan. Här pågår ständigt forskning om bland annat miljö och biologi. När du studerar här får du ta del av de senaste forskningsrönen.
FN:s globala mål i utbildningen
SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.
Framtidsutsikter
Miljöfrågorna är strategiskt viktiga för många verksamheter. Därför ser arbetsmarknaden bra ut för framtidens miljövetare (Naturvetaren - miljövetare). För biologer är det större konkurrens men behovet kan komma att öka. Biologer med en bred utbildning förutspås en relativt god arbetsmarknad (Naturvetaren - biologer)
Studentliv
Välkommen in till #pluggahållbart där du får glimtar ur studentens vardag vid SLU i Uppsala!