Befolkningen ökar och klimatet förändras. Mer och mer mat behövs, men hur mycket klarar vår jord egentligen? Det här är utbildningen för dig som inte bara vill stå vid sidan och titta på. Du vill vara med och påverka, och du vill kunna produktion av växter i lantbruket.
Här är det de riktiga och jordnära frågorna som gäller. Bland annat hur vi utvecklar och formar det moderna jordbruket lokalt och globalt mot en mer hållbar produktion. Din kunskap på utbildningen kan du använda för att påverka framtidens tillgång på mat, foder, energi och hur vi hållbart förvaltar mark och vatten.
Mycket av det du läser är naturvetenskapligt, exempelvis miljövetenskap, kemi, biologi, ekologi och markvetenskap. Det här läser du för att förstå vad som händer när man brukar jorden, något du sedan lär dig i andra kurser. Längre fram i utbildningen kommer du bland annat läsa om jordbearbetning, genetik, jordmåner i världen och ekologisk odling
Det här kan du jobba med
Som mark/växtagronom kan du jobba både i Sverige och övriga världen, till exempel som:
- rådgivare
- projektledare
- konsult
- produktutvecklare
- forskare
- biståndsaarbetare
FN:s globala mål i utbildningen
SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.
Framtidsutsikter
Mark/växtagronomer som examineras idag får jobb och enligt prognosen är arbetsmarknaden god även om 5 år. Prognoser återfinns här: Naturvetarna, SACO, Arbetsförmedlingen.
Studentliv
Välkommen in till #pluggahållbart där du får glimtar ur studentens vardag vid SLU i Uppsala!
Examen
Programmet ger dig en agronomexamen. Du kan även ta en masterexamen i biologi eller markvetenskap.
Inte behörig? Läs en bastermin som ger platsgaranti!
Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt:
Områdesbehörighet A11 (2011-)
- Biologi 2
- Fysik 1a alt Fysik 1b1 + 1b2
- Kemi 2
- Matematik 4
Områdesbehörighet 14 (2000-2011)
- Biologi B
- Fysik A
- Kemi B
- Matematik D
Mer om behörighet och reell kompetens hittar du på våra behörighetssidor.
Ersättningsmöjligheter:
Fler ersättningsmöjligheter finns för biologi 2/B. Vänligen besök www.slu.se/ersattningsmojligheter för mer information.
Betygskrav: I var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som finns för varje enskild kurs.