Brysselkål eller bara Bryssel? Dina lokala, regionala och globala möjligheter i yrkeslivet är gränslösa när du läst och fördjupat dig i landsbygdsutveckling på SLU.
Det här är en utbildning som sätter landsbygden och de människor som verkar här i perspektiv. Och då handlar det inte bara om Sverige, utan också om andra länders sätt att hantera naturresurserna och det sociala kapitalet.
Politik, befolkningsfrågor, kritisk analys av omvärlden, hållbar utveckling, konflikthantering och kommunikation är innebörden i några av de spännande ämnen du kommer att läsa. Du som söker den här utbildningen kommer snabbt att inse att du jobbar med riktiga frågor redan från början, och dessutom på olika samhällsnivåer.
Vägen till jobb i hela världen
Att staden behöver sin landsbygd är kanske självklart för dig och oss här på SLU. Men långt ifrån för alla. Din unika kompetens i landsbygdsfrågor kan du använda lokalt, nationellt och internationellt på exempelvis myndigheter, företag och i organisationer. Efter din utbildning kan du t.ex. jobba som:
- projektledare i EU
- landsbygsutvecklare/-strateg
- handläggare för bistånd
- rådgivare
- forskare
- journalist
- småföretagare
FN:s globala mål i utbildningen
SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.
Framtidsutsikter
Behovet av agronomer med breda samhällsvetenskapliga kompetenser som kan överbrygga olika perspektiv och se samband mellan olika sektorer ökar. Vårt agronomprogram i landsbygdsutveckling avser att möta just dessa behov. Arbetsmarknaden för agronomer i landsbygdsutveckling bedöms därför som ljus, se tex. Arbetsförmedlingen.
Studentliv
Välkommen in till #pluggahållbart där du får glimtar ur studentens vardag vid SLU i Uppsala!
Examen
Agronomexamen/Degree of Master of Science in Agriculture
Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt:
Områdesbehörighet A3 (2011-)
- Matematik 3b alternativt Matematik 3c
- Naturkunskap 2 (alt Bi 1, Ke 1 och Fy 1a eller Fy 1b1 + 1b2)
- Samhällskunskap 1b alt Samhällskunskap 1a1 + 1a2
Områdesbehörighet 3 (2000-2011)
- Matematik C
- Samhällskunskap A
- Naturkunskap B (alt Fysik A, Kemi A, Biologi A)
Mer om behörighet och reell kompetens hittar du på våra behörighetssidor.
Ersättningsmöjligheter:
Fler ersättningsmöjligheter finns för naturkunskap 2/B. Vänligen besök www.slu.se/ersattningsmojligheter för mer information.
Betygskrav: I var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som finns för varje enskild kurs.