Hitta och använda andras bilder

Senast ändrad: 24 september 2019
Arkitektritningar och händer

När du använder någon annans bild, tabell eller figur måste du ha tillstånd från upphovsrättsinnehavaren alternativt använda en fri bild. Det finns sidor där du kan hitta fria bilder med Creative Commons licenser.

I vetenskapligt skrivande citerar och refererar man andras texter och det är enligt upphovsrätten helt i sin ordning, bara du följer den formalia som gäller angående citeringar, referenser och tydlighet. Men vad gäller om du vill använda andras bilder?

Om du vill använda någon annans bild, tabell eller figur så räcker det inte att tydligt ange var du tagit bilden ifrån - du måste dessutom ha tillstånd från upphovsrättsinnehavaren alternativt använda en fri bild innan du kan använda den i ditt arbete. Därtill ska du naturligtvis tydligt ange var bilden är tagen ifrån - ge en referens. För att skaffa tillstånd kontaktar du upphovspersonen eller förlaget (den som har de ekonomiska rättigheterna till verket). Tillståndet behöver inte följa någon viss mall - det kan vara både muntligt och skriftligt. Spara tillståndet!

Om du söker tillstånd för att använda exempelvis en figur från en vetenskaplig publikation finns i de flesta fall en länk från den elektroniska versionen av artikeln som tar dig vidare till ett formulär där du anger syfte med användandet m.m.

Hitta fria bilder med Creative Commons

För dig som vill använda andra personers bilder finns ett bra sätt att hitta bilder som är fria att använda.
Creative Commons (CC) är en internationell organisation som syftar till att förenkla legalt användande och delande av kreativt material över Internet. Genom att använda sig av så kallade Creative Commons licenser så kan upphovspersoner märka sitt material och tydligt ange redan från början hur andra får använda sig av just det här materialet. Om du t.ex. hittar en bild med en Creative Commons licens som tillåter användning och delning av materialet (under angivna villkor) så kan det likställas med det tillstånd som du annars specifikt får kontakta upphovsrättsinnehavaren för att få.

Film: Hitta bilder, film och ljud på webben (09:43)

Filmen går igenom Creative Commons-licenser och hur du hittar fritt material på webben som du kan använda.

Tips på webbsidor att hitta bilder och film

 • CC Search är ett verktyg som söker i öppet licensierat material. CC Search söker igenom mer än 300 miljoner bilder. För närvarande söker verktyget endast på bilder, men det finns planer på att lägga till ytterligare media i framtiden. 
  Observera att CC Search inte garanterar att bilderna är korrekt licensierade med CC, så var noga med att verifiera licensen och attributet innan du använder någon bild.
 • Flickr är en söktjänst för bilder där du både kan ladda upp egna och hitta andras bilder. Du kan välja att söka efter Creative Commons-licensierat material och det finns ett stort utbud att välja bland. En stor fördel är också att det står tydligt vilken licens som fotot har och det är en bra söktjänst att börja söka med.
 • Google kan du i sökalternativet "Bilder" leta efter Creative Commons-licensierat material. Skriv in ditt sökord och välj sedan "Sökverktyg". Där kan du sedan under "Användningsrättigheter" välja den licens som bilderna sedan filtreras efter. Kom ihåg att kolla noga var bilderna kommer ifrån och att de är ok att använda, då Google samlar in sökresultat från olika sidor.
 • Youtube är en söktjänst för filmer där du både kan ladda upp egna och hitta andras filmer. Skriv in ditt sökord och välj sedan under "Filters" alternativet "Creative Commons" - då söker du på filmer som har fått en Creative Commons-licens. Kom ihåg att ändå kolla noga på klippet att det inte innehåller något material (ex musik, filmklipp) som strider mot upphovsrätten.
 • Wikimedia Commons är ett mediabibliotek och databas för fria bilder, filmer, musik och ljudfiler. Innehåller endast material med fri licens och framför allt Creative Commons-licensierat material. Du kan både söka material och ladda upp eget material.
 • Pixabay och Pexels är webbplatser där användare kan ladda upp bilder utan upphovsrätt. På Pixabay finns även filmer du kan använda. Materialet kan användas gratis och du behöver inte ange någon referens. Licensen för allt material på webbplatserna är Creative Commons 0 (CC0) vilket innebär att upphovsperson inte behöver anges.
 • Unsplash är en webbplats där användare kan ladda upp bilder utan upphovsrätt. Materialet kan användas gratis och du behöver inte ange upphovsperson men det uppskattas dock om namn och titel anges.

Tips på webbsidor att hitta ljud

 • Jamendo är en webbplats med fri musik för privat bruk, kostnad för offentlig användning.
 • dig.ccMixter är ett arkiv med fri musik som har CC-licenser.
 • ccMixter är ett arkiv med remixad musik som har CC-licenser.

När du har hittat en bild (eller annan media) som du har tillstånd att använda är det också viktigt att du refererar rätt. SLU-biblioteket ger förslag på hur du kan referera till bilder eller figurer enligt Harvard

Fakta:

Att CC-licensiera ditt eget material

När du har skapat något kan du välja att applicera en CC-licens på verket - se bara till att du har rätt att göra det, ifall verket t.ex. har flera upphovspersoner. På Creative Commons webbsida finns en del bra tips på saker att tänka på innan du licensierar ditt verk.

Vilken licens ska du då välja till ditt verk? Stiftelsen .SE har en bra översikt där du steg för steg kan bestämma villkoren: Creative Commons - välj rätt licens!

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se