Låna och beställa

Senast ändrad: 06 augusti 2019
bok-1673x1279.jpg

Här hittar du information om hur du lånar och beställer inom SLU-biblioteket såväl som från andra bibliotek.

SLU-bibliotekets böcker hittar du i vår söktjänst Primo. För att låna och beställa behöver du ha ett lånekonto vid SLU-biblioteket. Du behöver inte vara anställd eller student för att få låna hos oss, men tillhör du allmänheten har du inte tillgång till e-tidskrifter och e-böcker och du kan inte beställa fjärrlån ifrån oss. Se särskild information längst ner på denna sida om artikelbeställningar för privatpersoner och företag/organisationer.

Beställa artiklar

Artiklar som inte finns tillgängliga online beställer du som är student eller anställd i Libris eller i Primo. Artiklar levereras generellt till din SLU-mejl, eller annan mejladress du angett i ditt lånekonto.

Som student kan du inte beställa artiklar som finns i tryckt form vid ditt lokala SLU-bibliotek. Dessa får du skanna eller kopiera själv.

Artiklar som levereras som papperskopia hämtar du i bibliotekets kundtjänst under våra bemannade öppettider.

Beställa böcker

Du beställer böcker från SLU-biblioteket genom att söka upp materialet i Primo, klicka på titeln i träfflistan och sedan Beställning för att beställa. Logga in med ditt SLU-konto, eller ditt användarnamn och lösenord om du inte är student eller anställd.

Anställda och distansstudenter kan välja att få böcker levererade till kontoret respektive sin hemadress.

Ska du hämta din beställda bok på ett av våra bibliotek så får du ett mejl när den är klar för avhämtning. Du måste hämta boken inom fyra vardagar.

Fjärrlån från andra bibliotek

När den litteratur du behöver för dina studier eller ditt arbete inte finns inom SLU-biblioteket kan du som student eller anställd beställa ett så kallat fjärrlån från ett annat bibliotek. Beställningen gör du i Libris eller i Primo.

I Primo finns det ett tomt formulär som du når via den fasta menyn högst upp i Primo, eller via länk längst ner på denna sida. Du måste logga in i Primo för att kunna beställa.

Första gången du beställer i Libris behöver du skapa ett konto. Då krävs det att du har ett lånekonto hos SLU-biblioteket. Efter att du loggat in i Libris kan du söka upp materialet och beställa det.

Du kan också beställa fjärrlån genom att kontakta SLU-biblioteket via mejl.

Du hämtar sedan ditt fjärrlån hos bibliotekets kundtjänst under våra bemannade öppettider. Du får ett mejl när boken är klar för avhämtning.

Förlänga lån

Lån förnyas automatiskt upp till en viss maximal lånetid. Vill du själv ändå förnya dina lån kan du göra det genom att logga in i Primo. Om ditt lån kommer upp i maximal lånetid kan det inte längre förlängas, utan du måste besöka ett av våra bibliotek och återlämna eller visa upp boken.

Fjärrlån kan du inte förlänga själv, utan de måste förnyas av personalen.

Avgifter för att beställa

I vissa fall tar vi ut en avgift för din beställning.

Om du inte tillhör SLU

Privatpersoner, företag och organisationer kan beställa artiklar och kopiera ur SLU-bibliotekets samlingar.

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se