Välkommen till SLU!

Senast ändrad: 29 augusti 2019

Sommaren rusar förbi med stormsteg och nu är det äntligen dags för terminsstart! Kom du in på din drömutbildning? Stort grattis! Maria Knutson Wedel, rektor för SLU och Tuva Wrenfelt, ordförande för SLU:s Samlade Studentkårer (Sluss), vill härmed hälsa dig som ny student varmt välkommen till SLU i höst.

Det är inte bara nya studenter som kommer till SLU nu. Som ny rektor och ny ordförande för Sluss, ser både Maria och Tuva fram emot en termin full av spännande möten och roliga uppdrag. Maria kommer närmast från Chalmers där hon arbetat som vicerektor med ansvar för utbildning. Tuva har precis avslutat sin kandidatutbildning i biologi och miljövetenskap på SLU och har nu valt att på heltid jobba för studenterna på SLU som ordförande i Sluss.  

Ett unikt universitet

Maria lyfter fram hur stolt hon är över att fått bli en del av universitetet.
- Du har gjort ett riktigt bra val som sökt till SLU. Du kommer att bli del av ett universitet som är unikt på många sätt. Vi finns på över 30 platser och har forskning och utbildning som inte finns någon annanstans i Sverige. Forskningen och utbildningarna är helt avgörande för att vi ska klara de globala utmaningarna för en hållbar framtid. Många vet inte heller att SLU har ett regeringsuppdrag för miljöanalys och står för stor del av den miljöövervakning som sker både på land och i vatten i Sverige. Här kan du göra skillnad, om du vill.

Hon fortsätter:
- Som student får du under dina studieår möjligheter du kanske inte tänkt på innan. Tack vare att det är fler lärare per student än på de flesta andra universitet så kan du lättare komma i nära kontakt med både forskning, samhälle och näringsliv. Och titta gärna redan nu på vilka möjligheter du har att åka utomlands. På utbytesstudier, sommarkurser eller genom olika projekt – SLU är internationellt högt rankat och det finns stipendier så att du kan studera i Europa eller varför inte Kanada, Asien eller Afrika.

Välkomnandet

Det är inte långt kvar innan terminen drar igång för alla nya studenter och det är säkerligen många frågor som snurrar i huvudet. Var ska jag bo? Hur hittar jag till universitetet första dagen? Kommer jag att klara av studierna? Kommer jag att trivas?

- Bara lugn, allt löser sig! säger Tuva. Det skadar såklart inte att vara lite driftig och påhittig för att hitta bostad, framförallt i Uppsala, Umeå och Alnarp. Studierna kommer du snart in i och tack vare kårernas och SLU:s varma välkomnande som du möts av när du anländer så blir det inte svårt att hitta vänner.

Första dagen kommer dra igång med buller och brak. Det är mycket ny information att ta in och inte minst drar kårernas berömda välkomstveckor igång för att under en till två veckor verkligen välkomna dig in i gemenskapen på SLU.

- Välkomstveckorna med alla aktiviteter och roliga hyss kommer med stor sannolikhet leva kvar som ett av de varmaste minnena från universitetstiden. På SLU ska alla känna sig välkomna, vem man än är och vart man än kommer ifrån, säger Tuva.

Kårerna

Men universitetstiden handlar inte bara om studier. Tiden utanför föreläsningssalarna och hemuppgifterna är minst lika viktig. Kårerna hjälper dig som student med olika utbildningsfrågor och anordnar en rad olika roliga aktiviteter, middagar och fester under året. Som SLU-student och kårmedlem har du inte bara möjlighet till att vara med och påverka din utbildning utan du kan även vara med på friluftsaktiviteter, pubkvällar, skidresor, kårsläpp, lunchföreläsningar eller varför inte sjunga i kör? På kårerna finns det något för alla intressen och möjligheten är stor att utveckla nya!

Tuva avslutar med ett leende: 
- Vad du än har valt för utbildning och hur du än väljer att lägga upp din studietid tror jag att du kommer få några fantastiska år hos oss på SLU!

Även Maria betonar vikten av att inte bara ägna tiden åt studier.
- Ta del av studentlivet och hitta vänner att umgås och plugga ihop med nu när alla är nya. Sedan blir ju jag extra glad när jag ser studenter som engagerar sig i studentkåren och hjälper oss att förbättra utbildningarna ännu mer.

Tuvas och Marias 3 tips inför terminsstart
  1. Leta boende i god tid. På vissa av våra studieorter kan det vara en utmaning att hitta boende. Hör med vänner och släkt, leta runt på olika bostadssidor, kolla in tipsen som finns på SLU:s hemsida, ta hjälp av faddrar och kåren.
  2. Repetera en del ämnen under sommaren. Kurserna kommer snabbt dra igång, då kan det vara bra att vara lite extra förberedd.
  3. Gör dig hemmastadd digitalt såväl som IRL; kolla på studentwebben student.slu.se och om du har möjlighet, besök universitetet någon dag innan du börjar, så blir det mindre stress att hitta rätt första dagen.
Fakta:

Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU samt Tuva Wrenfelt, ordförande SLU:s samlade studentkårer. 


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill eller din studiesituation.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här.
FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Boka ett möte
Kontakta oss via telefon eller mejl för att boka ett enskilt möte på campus, telefonmöte eller Skypemöte.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: utb-webb@slu.se