Programkopplade kurser år 1
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103) 15 HP, höstterminen 2018
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem är en kurs som omfattar aspekter från hela livsmedelskedjan, inklusive primärproduktion, förädling, distribution, konsumtion och avfallshantering. Fokus ligger på effektiv användning av resurser genom hela kedjan. I kursen får studenterna fördjupa sig i dagens livsmedelssystem och deras utmaningar, analysera produktionskedjor utifrån ett livscykelperspektiv och ta fram förbättringsförslag som leder till ökad hållbarhet. Vi kommer även att identifiera och bedöma potentialen hos underutnyttjade och nya livsmedel och råvaror.
Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och eget arbete utifrån fallstudier och bygger i hög grad på studentcentrerad undervisning, samt kontakter med olika aktörer inom livsmedelskedjan.
Marknadsföringsperspektiv för hållbara livsmedelssystem (FÖ0440), 15 HP, höstterminen 2018
Kursen bygger på hållbar företagsutveckling inom biobaserad industri, speciellt livsmedelsindustri. Den är baserad på en förståelse av värdeproduktion som bygger på ekonomiska, miljömässiga och sociala värdedimensioner.
I kursen ges en introduktion till viktiga marknadsföringskoncept, modeller och teorier: värdedefinitioner med avseende på hållbar utveckling, innovation management, intressentteori, "social practice theory", relations-marknadsföring, nätverk och "Corporate Social Responsibility" (CSR), samt systemrelaterade begreppet, "creating shared value" (CSV).
Kursen innehåller föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier och övningar samt projektarbete i vilka en fördjupad vokabulär utvecklas. Analytisk och värderande kompetens tränas också i fallfördjupningar och projekt.
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102) 15 ECTS, spring term 2019
I kursen Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem får vi en förståelse för hur innovationssystem ser ut och fungerar, och hur processer för innovation och produktutveckling inom livsmedelsområdet kan se ut och ledas. Projektledning och facilitering av innovationsprojekt utgör en betydande del av kursen. Kursen baseras på fallstudier där du arbetar med innovationsprojekt med koppling till hållbara livsmedelsystem i grupp. Projektet görs i samverkan med t ex livsmedelsindustrin, rådgivningsorganisationer, lantbrukare eller andra organisationer inom livsmedelssektorn. Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter och strategisk kompetens för att utvärdera utvecklingsvägar utifrån långsiktiga hållbarhetsvisioner.
Exempel på valfri kurser
Notera att behörighet till programmet inte ger behörighet till alla kurser i studieplanen. Vissa kurser ställer krav på att studenterna har ett minst antal poäng på grundnivå i ett naturvetenskapligt ämne, såsom biologi eller livsmedelsvetenskap. I studieplanen i utbildningsplanen markeras vilka kurser som kräver tidigare studier i naturvetenskapliga ämnen.
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092), 15 ECTS, spring term 2019