Publicera open access

Senast ändrad: 31 oktober 2017
hänglås-3x2.jpg

Det finns i huvudsak två sätt att publicera sina resultat open access. Antingen direkt i en open access-tidskrift eller genom parallellpublicering. De huvudsakliga metoderna för open access-publicering beskrivs internationellt med begreppen "gold" och "green".

Publicering i en OA-tidskrift (gold)

Publicera dig direkt i en open access-tidskrift. Open access-förlag tar vanligen ut en publiceringsavgift, men sedan är artikeln fri för alla att läsa. Du som är författare behåller dessutom upphovsrätten till ditt material. 

Det finns ett stort antal fritt tillgängliga, kvalitetsgranskade (peer reviewed), vetenskapliga OA-tidskrifter att publicera sig i. Idag finns det över 10 000 kvalitetsgranskade OA-tidskrifter i databasen Directory of Open Access Journals (DOAJ) som kan användas för att hitta en lämplig tidskrift. Som forskare vid SLU får du rabatter på publiceringsavgifter för open access-artiklar hos BioMed Central.

Parallellpublicering (green)

Ett annat sätt att nå fri tillgänglighet är genom parallellpublicering. Det innebär att man efter publicering hos ett förlag även publicerar en kopia av artikeln i ett öppet arkiv. Vid SLU är det enkelt att parallellpublicera, du som författare bifogar en kopia av artikeln samtidigt som du registrerar den i SLUpub.

Oftast kan du publicera en version av artikeln som förlaget granskat, den så kallade författarutgåvan, som saknar förlagets formateringar, logotyp och paginering. För att kontrollera förlagens regler för parallellpublicering kan du använda databasen SHERPA/RoMEO.

Även biblioteket kontrollerar alltid förlagets regler för parallellpublicering samt undersöker eventuella embargon och lägger till universitetets försättsblad innan artikeln görs fritt tillgänglig. Texten blir inte tillgänglig online förrän embargotiden gått ut. 

Hybridpublicering

Det finns ytterligare en väg att publicera open access som brukar kallas Hybrid Open Access. Det innebär att en författare har möjlighet att, mot en ofta ganska hög avgift, betala för open access av just sin artikel i en för övrigt prenumerationsbelagd, traditionell tidskrift. 

Oseriösa tidskrifter och förlag

Eftersom OA-tidskrifter och förlag täcker sina kostnader genom publiceringsavgifter har det dykt upp en del oseriösa aktörer som endast är ute efter att tjäna pengar på din forskning. De startar tidskrifter eller ger ut böcker och tar betalt för granskning och publicering utan att genomföra peer review eller publicera på ett sätt som ger dig som författare några akademiska fördelar.

Ofta skickar de ut erbjudanden via e-post till en stor mängd forskare, inte minst till doktorander och nydisputerade som kan tänkas vara extra ivriga att publicera sig. Men även seriösa förlag kan höra av sig via e-post – så hur vet man vilka man bör undvika?

Hur du känner igen och undviker "predatory publishers"

Här är några saker att fundera på om du får ett erbjudande:

  • Vad hittar du om förlaget på internet? Hittar du sidor eller bloggar som varnar för det?
  • Vilken information finns på förlagets egen webbplats? Finns några kontaktuppgifter? Är det tydligt var förlaget finns? Finns uppgifter om redaktionen? Vilka personer och institutioner har tidigare publicerat sig med förlaget?
  • Hur är erbjudandet skrivet? Dålig engelska, stavfel etc är förstås varningstecken.
  • Prata med dina kollegor – har flera fått samma erbjudande om att publicera sig eller ingå i redaktion?
  • Om du går vidare med ett mindre känt förlag: läs villkoren i publiceringsavtalet mycket noga, så att du är säker på vad du skriver under på.
  • Pieta Eklund, Högskolan i Borås, har skrivit en utförlig guide som hjälper dig bedöma förlag och tidskrifter: Open Access och tveksamma förlag.

Du kan naturligtvis också höra av dig till SLU-biblioteket för råd!

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se