Zotero och Mendeley

Senast ändrad: 07 november 2017
Student writing on computer

Zotero och Mendeley är exempel på gratis referenshanteringsprogram. Här har vi samlat information om dessa och tips på guider.

Zotero

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram med öppen källkod, vilket innebär att du som student kan använda det även efter att du har slutat på SLU. Zotero känner av när man tittar på en bibliografisk post på en webbsida och kan automatiskt spara informationen till programmet. Om du exempelvis skriver uppsats tillsammans med någon annan kan ni dela referenser med varandra genom att skapa en grupp. Zotero håller ditt bibliotek av referenser synkroniserat mot en webbversion så att du alltid kommer åt dem om du har tillgång till en dator med internetuppkoppling.

Uppsala Universitetsbibliotek har gjort en snabbguide för dig som vill komma igång med Zotero (pdf).

Mendeley

Mendeley är ett gratis referenshanteringsprogram kombinerat med ett forskningsrelaterat socialt nätverk. Du synkroniserar dina referenser automatiskt mellan programvaran och Mendeleys Web. Med Mendeley är det lätt att samarbeta, du kan dela referenser och anteckningar i grupper. Du kan också skapa en profilsida på Mendeley Web och knyta kontakt med andra som är intresserad av samma ämnen som du. Mendeley har  en egen databas där du kan söka efter referenser till miljontals vetenskapliga artiklar. Universitetsbiblioteket på Karolinska institutiet har gjort en Manual för Mendeley  (på engelska) för dig som vill komma igång.

Stilfiler för Zotero och Mendeley

En stilfil för Zotero producerades och uppdaterades år 2013. Denna stilfil är av s.k. CSL-format och kan användas även i andra referenshanteringsprogram, som hanterar CSL-filer. Något fortsatt underhåll av filen planeras inte. Den innehåller inte lika många referenstyper som stilfilen till EndNote och finns bara i engelskspråkig version.

Här kan du läsa mer och hämta stilfiler för Zotero och Mendeley

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se