För dig med läs- och skrivsvårigheter

Senast ändrad: 09 oktober 2017
horlurar-1x1.jpg

SLU-biblioteket erbjuder stöd till dig med läs- och skrivsvårigheter i form av talböcker och datorer utrustade med användbara program. 

Talböcker

Som student med läsnedsättning har du rätt att låna anpassad kurslitteratur via Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). SLU-biblioteket hjälper dig med detta. Du kan själv ladda ner talböcker från Legimus. För att göra det behöver du ett användarkonto som du får genom att kontakta biblioteket.

Talböcker i mobilen/surfplattan

Du som har ett konto för nedladdning kan läsa talböcker genom appen Legimus från MTM. Den finns för både Android och iPhone/iPad.

Nyproduktion av kurslitteratur

Finns boken inte redan inläst är det möjligt att beställa nyproduktion av den. Nyinläsningar görs endast av obligatorisk kurslitteratur. Biblioteket hjälper dig med beställningen. Tänk på att vara ute i god tid då leveranstiden är ca 8 veckor.

Resursrum

Resursrum med datorer utrustade med särskild programvara för studenter med läs- och skrivsvårigheter finns i Umeå, Uppsala och Alnarp. På Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg finns en resursdator. Samtliga datorer på alla campus är utrustade med särskilda program som ska underlätta för studenter med läs- och skrivsvårigheter.

Datorprogram och appar

Användbara datorprogram finns för dig som föredrar att lyssna på texter och använda program som kan underlätta för dig att stava och skriva. Du hittar även tips på användbara appar. Läs mer om datorprogram och appar här!

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se