Skara

Senast ändrad: 10 november 2017
Smedjan_utifrån.JPG

Campus i Skara ligger på historisk mark. Här startade Linnélärjungen Peter Hernquist Sveriges första veterinärutbildning 1775. På campus finns, förutom Forskningshuset och Smedjan också ett djursjukhus och landets enda veterinärhistoriska museum.

På SLU i Skara forskar och utbildar vi kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Våra profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Utanför det centralt belägna campus finns två forskningsanläggningar; Götala och Lanna.

Skara är SLU:s fjärde största campus. Verksamheterna på SLU i Skara tillhör flera av SLU:s fakulteter. I vissa fall tillhör de en modersinstitution på annan ort. Som gemensam funktion för Skara finns en platschef med ansvar för koordinering och samverkan.

SLU 40 år och Smedjeveckan

På SLU i Skara firade vi under Smedjeveckan då vi hade föreläsningar och möten 25 till 29 september 2017. Vi avslutade med Öppet campus lördagen 30 september. På SLU 40 finns mer information om vad som hände över hela SLU. I SLU:s personaltidning Resurs finns en bildkavalkad över firandet.

Utbildningar vid SLU Skara

På SLU Campus Skara finns det utbildningar i nära samverkan med SLU. Samtliga SLU-utbildningar flyttade under hösten 2015 från Skara till Uppsala.  De studenter som finns på campus idag tillhör Biologiska yrkeshögskolan. Det finns också studenter som går enstaka kurser och uppdragsutbildningar.

Sekretariatet för uppdragsutbildning

Från och med 1 januari 2010 finns ett sekretariat för uppdragsutbildning vid SLU. Sekretariatet är placerat i Skara och arbetar fakultetsövergripande och stödjer forskare och lärare på alla institutioner med att utveckla och genomföra efterfrågad, högskolemässig och fullfinansierad uppdragsutbildning inom SLU:s examensområden.

Mer information Sekretariatet för uppdragsutbildning

RådNu - kompetenscentrum rådgivning RådNu är en regionalt förankrad nod i Västra Götaland, med navet på SLU i Skara. Vi arbetar nationellt och har med oss ett internationellt perspektiv. En gemensam kompetensplattform bidrar till att stärka hela kunskapssystemet;  lantbruks- och landsbygdsföretagare, rådgivare, myndigheter och forskare.

Mer information RådNu - kompetenscentrum rådgivning

Uppdragsutbildning

Företag, myndigheter och andra kan beställa och köpa kurser av SLU för sin personal. Vi skräddarsyr dessa utbildningar för att tillgodose skilda krav på kompetensutveckling. Kurserna kan ge möjlighet till högskolepoäng. SLU erbjuder en flexibel utbildning utan att ge avkall på kvaliteten. Utbildningar kan läggas upp som kortkurser, seminarier eller längre sammanhängande kurs. Mer information.

meNY

Menyprogrammet vänder sig framför allt till livsmedelsbranschen med kompetensutveckling. Tyngdpunkten ligger på webbaserade utbildningar, där Meny bland annat har tagit fram ett framgångsrikt koncept i körkortsform. I Menykörkortet Livsmedelshygien och Menykörkortet Mat & Klimat lotsar sig deltagaren fram på egen hand och kan genomföra utbildningen, som tar cirka åtta timmar, på sin arbetsplats. Meny är också godkänt av Jordbruksverket för att utbilda hästtransportörer och i djuromsorg vid slakt och avlivning. Mer information.

BYS

På Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, BYS, pågår eftergymnasiala utbildningar inom YH-konceptet. Exempel är: Agrotekniker, Bioenergitekniker, Hovslagare grundutbildning, Hovslagare kvalificerad fortbildning, Ridlärare på distans, Hästföretagare på distans, Ridlärare kvalificerad fortbildning samt Djursjukskötare på utökad nivå. Merparten av utbildningarna ges på Naturbruksgymnasiet Uddetorp samt på Axevalla travbana. Koppling till SLU sker via lärarresurser och nyttjande av Brogården på SLU Campus till Djursjukskötare på utökad nivå. Mer information.

Etologi och djurskyddsprogrammet

Är du intresserad av djurs beteende och behov? Funderar du över vad man kan göra för att våra djur ska ha det så bra som möjligt? Vill du förstå varför djuren beter sig som de gör? Då är definitivt etologi- och djurskyddsprogrammet något för dig!

Mer information om Etologi och djurskyddsprogrammet 180 p. Det ges i Uppsala men har många kopplingar till Skara genom lärarresurser.

Miljöcertifieringen

Hitta till SLU Skara

Med bil

Norrifrån

Om du kommer norrifrån på E 20 tar du av vid första infarten till Skara och kör mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset. 

Söderifrån

Om du kommer söderifrån på E 20 sväng av vid första infarten till Skara. Kör in till centrum och sedan är det skyltat mot Universitet och Djursjukhuset. 

Från Lidköping

Om du kommer från Lidköpingshållet, så svänger du av första infarten till Skara, mot Skövde och Sommarland. Efter ungefär 2 km svänger du höger mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset.

Från Skövde

Kör mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset. 

Om du kommer med buss

Gå Järnvägsgatan från busstationen rakt fram tills du passerat Domkyrkan. Ta av åt vänster och fortsätt några hundra meter tills du på höger sida ser vår röda huvudbyggnad i tegel.

Buss från Skövde järnvägsstation

Buss 1 eller 200 från Skövde stannar i Skara. 

Här kan du boka hotellrum

Stadshotellet, 0511-240 50 Stadskällaren, 0511-134 10, Best Western Jula Hotell & Konferens, 0511-31 00 00

 

Hitta på SLU Skara

Karta

Klicka på bilden för att öppna en större version av kartan!

Länk till karta över Campus Skara (gif-fil, 81 kb, öppnas i nytt fönster).

Länk till karta på Hitta.se

Skarabloggen

Läs senaste nytt om vad som händer i stort och smått på SLU i Skara. Margareta Stigson, platschef, har en egen blogg! Skarabloggen.

Projekt

Framtidsprojekten är sprungna ur den satsning på SLU Campus i Skara som Västra Götalandsregionen initierade 2014. Det är Götala nöt- och lammköttscentrum, Precisionsodling, RådNu samt Fossilfritt lantbruk.

Framtidsprojekten

Verksamhetsberättelse 2016

Här går att läsa om vad som hände vid SLU i Skara 2016.

Evenemang

Smedjeveckan och Hernquistdagen är återkommande evenemang.

Smedjeveckan 2017

Smedjeveckan genom åren

Hernquistdagen

Veckans mat

Här hittar du matställen i närheten av SLU Campus Skara

 


Kontaktinformation

Platschef:
Margareta Stigson, 0511-671 21, margareta.stigson@slu.se

Kommunikatörer:
Vanja Sandgren, 0511-671 55, vanja.sandgren@slu.se 

Anna-Karin Johnson, 0511-671 93, anna-karin.johnson@slu.se

Facility Manager:
Matz Gustavsson, 0511-672 77 ,matz.gustavsson@slu.se

Service Skara:
service-skara@slu.se

Telefon:
Skara 0511-67100, fax 0511-67134

Växel Uppsala 018-671000

Adress:
SLU Skara, Box 234, 532 23 Skara

Besöksadresser:
Smedjan: Gråbrödragatan 7, 532 31 Skara

Forskningshuset: Gråbrödragatan 19, 532 31 Skara

Sidansvarig: Vanja.sandgren@slu.se