Miljöanalys
Brukar vi landskap och vatten på ett hållbart sätt? SLU har ett samhällsuppdrag som är unikt bland Sveriges universitet och högskolor. Utöver utbildning och forskning har SLU regeringens uppdrag att bedriva fortlöpande miljöanalys.
Är du intresserad av skoglig information? I Skogsdatabloggen kan du få tips om skogliga data, verktyg och beslutsunderlag. Ansvarig för Skogsdatabloggen är Anna-Lena Axelsson, projektledare för Skogsdatalabbet och koordinator för Program Skog, som är ett av tio program inom SLU:s miljöanalys.
Brukar vi landskap och vatten på ett hållbart sätt? SLU har ett samhällsuppdrag som är unikt bland Sveriges universitet och högskolor. Utöver utbildning och forskning har SLU regeringens uppdrag att bedriva fortlöpande miljöanalys.
Så mår svensk fisk: Negativ utveckling för siklöja och hummer – uppåt för strömming och sik. Läs mer i rapporten "Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017". Här redovisas underlag och råd för 48 fisk- och skaldjursarter fördelade på 75 bestånd eller områden.
SLU:s miljöanalys övervakar landets skogar, jordbrukslandskap, vatten och arter för att analysera miljöutvecklingen. På så sätt stödjer vi myndigheter, näringar och internationella organ med underlag för beslut som ska leda mot en hållbar utveckling.
Vi arbetar i program som anknyter till miljömålen, de globala hållbarhetsmålen och Sveriges övriga internationella miljösamarbeten.
Vill du samarbeta med oss? Ta gärna kontakt med mig eller någon av våra 16 programkoordinatorer!
Kevin Bishop, vicerektor med ansvar för SLU:s fortlöpande miljöanalys.
Skogsdatalabbet är en kreativ mötesplats för tillgängliggörande och analys av skogliga data. Verksamheten ska främja användningen av den senaste tekniken inom 3D-fjärranalys samt de data och analysverktyg som förvaltas inom SLU:s miljöanalys.
Redan nu finns en hel del kunskap som stöd både för att mota och möta ett förändrat klimat.
I senaste numret av Miljötrender från SLU kan du bland annat läsa om: framtidens Östersjö, näringsfattigare arktiska vatten, skogens klimatnytta, naturliga myrars klimatpåverkan och om hur jordbruket möter ökad torka och väta.
Läs också om hur man med konstnärliga metoder kan vidga kunskapen om kommande klimatförändringar.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen