SLU-nyhet

God Jul i djur- och växtvärlden!

Publicerad: 14 december 2017
julklappsmask-300x300.jpg

Här kommer en julhälsning från Benjamin syrsas vänner i djur-, växt- och svampvärlden. De firar helgen på olika vis – bidande sin tid i det kalla Västerhavet, hängande i storskogens mörker eller avvaktande i jorden. En av dem har till och med flytt till varmare breddgrader i Sydeuropa och Nordafrika. Och många följer med granarna in i stugvärmen.

Julklappsmasken är en lång slemmask som fått sitt svenska namn av att den är mönstrad som en julklapp – ”ett litet rött paket med vita snören”.

Skägglaven trivs i skogar med ren luft. I vissa länder sägs det att skägglaven är dvärgarnas skägg, som de tappat när de sprungit i skogen… Går också bra som tomteskägg!

Gransångaren sjunger på våren om ”salt sill” (Erik Rosenberg bokstaverade sångstrofen som ”sill salt salta salta sill salt”). Julen spenderar gransångaren på varmare breddgrader.

Saffranstickan lyfter på sin saffransgula hatt och önskar God Jul! Saffranstickan är akut hotad och finns uppskattningsvis bara på 50 eller möjligen uppemot 100 lokaler i Sverige.

Tomtemasken är en havsborstmask som, till skillnad från tjuren Ferdinand, ”trivs bäst på mjukbottnar, bland skal och grus från 5 meters djup och nedåt.” Kommer till våren att uppträda i en ny volym av Nationalnyckeln.

Kragrötan är en äggsporsvamp vars namn ska läsas ”krag-röta”, men gröten har den i sig i sitt fullständiga namn. Den kallas ibland stambasröta och är en ovälkommen gäst i fruktodlingar.

Snöbräckan är en liten, ofta nedliggande växt som trivs bäst på alpina rishedar, ofta i rännilar nedanför snölegor. Arten har små snövita eller rödlätta blommor.

Sist men inte minst kommer en julhälsning från de runt 10 000 djur som följer med din julgran in i stugvärmen. Det är främst insekter, spindlar och kvalster som hänger sig kvar i barrträdet, där de försöker övervintra under barken, i barren och i kokonger och puppor på stam och grenar. De är vänliga och ofarliga själar. Dessutom dukar många av dem under i den torra, varma inomhusluften.

Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se