Utbytesstudier

Senast ändrad: 31 juli 2017
Foto: Matilda Lindström

Att studera utomlands är ett bra sätt för dig att vidga dina ämneskunskaper, utveckla språket och knyta nya kontakter i en helt annan kultur. SLU samarbetar med över 100 universitet runt om i världen så det finns goda möjligheter för dig att hitta ett spännande land eller ett lärosäte som passar just dig och din utbildning.

De flesta studenter på de treåriga programmen väljer att åka på utbyte under sitt sista år. För studenter på de längre programmen brukar det passa bäst att göra utbytesstudier under år fyra eller fem.

Du kan ansöka om studiemedel från CSN för dina utbytesstudier. Väljer du dessutom att studera vid ett universitet i Europa som SLU har ett avtal med kan du få stipendium.

I menyerna nedan har vi samlat information som kan vara bra för dig att ha innan du bestämmer dig för att studera utomlands.

Hur fungerar det?

Det finns många sätt att få internationell erfarenhet men det vi arbetar mest med är utbytesstudier. Utbytesstudier förutsätter att SLU har ett avtal med ett annat lärosäte i en eller annan form. I vissa fall ingår stipendium och ibland gäller specifika regler. Läs mer på de här sidorna om vad som gäller!

Om du vill åka på utbytesstudier är det viktigt att du är ute i god tid och se till att ha en välskriven ansökan. Du måste själv  undersöka om det finns kurser på det utländska lärosätet som du kan läsa och sedan tillgodoräkna dig i din examen vid SLU.

Därför är det viktigt att du diskuterar din studieplan med din programstudierektor eller de Erasmuskoordinatorer som finns.

Erasmus+ stipendium 

Vill du studera vid ett annat europeiskt universitet kan du göra det som Erasmusstudent. Erasmus+ är ett utbytesprogram som finansieras av Europeiska kommissionen. Alla som blir beviljade ett Erasmusutbyte får stipendiet. Det kommer att vara en del blanketter för dig att hålla reda på.

Stipendiet är ett bidrag för att täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. Stipendiet är 375 EUR/ månad för studier i Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Lichtenstein, Norge, Storbritannien och Österrike. För alla övriga europeiska länder är stipendiet 315 EUR/månad. Stipendiet betalas ut innan utbytet börjar.

Nordplus stipendium

Att studera utomlands behöver inte betyda att du måste resa långt bort. Inom Norden och Baltikum finns det stora möjligheter att åka som utbytesstudent inom det som kallas Nordplus. Du kan välja att vara borta mellan 1 vecka och 12 månader och du kan läsa i Norge, Finland, Danmark, Island, Lettland, Litauen eller Estland. 

Om du blir tilldelad en utbytesplats inom Nordplusprogrammet så ingår alltid stipendium. Du behöver alltså inte ansöka om stipendiet separat om du planerar att vara borta en hel termin. För att man ska få ett Nordplusstipendium måste du studera på heltid och bo i det land som du studerar i.

  • För en studieperiod längre än en månad är stipendiet på 200 EUR/mån.
  • Du får också ett resestipendium på 250 EUR om du ska åka till Norge, Estland, Danmark, Lettland, Finland eller Litauen och 350 EUR om du reser till Island.
  • Om du är borta en kort.are tid är stipendiet på 330 EUR/vecka till alla länder inom Nordplus utom Island, där stipendiet är 430 EUR.

Kontakta Mobilitet@slu.se för mer information.

Läs mer om SLUs utbytesplatser.

Uppehållstillstånd och visum

Om du ska läsa i ett EU-land i mindre än tre månader behöver du inte något uppehållstillstånd eller visum. Du måste däremot ha ett giltigt pass. Om du ska läsa i mer än tre månader har du rätt till uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd när du är på plats i det land där du ska studera. Du måste då vara inskriven vid ditt värduniversitet, ha en försäkring och tillräckligt med pengar för att klara ditt uppehälle.

För länder utanför Europa krävs uppehållstillstånd/studentvisum. Kontakta ambassaden eller konsulatet för det land du ska resa till. Du kan dock inte söka uppehållstillstånd förrän du har fått antagningsbesked från det universitet där du ska studera.

Tillgodoräknande av studier utomlands

När du har studerat utomlands ska du ansöka om tillgodoräknande för att få med utlandsstudierna i din examen.

Läs mer på Studentwebbens sida om tillgodoräknande.

SLU har regelbundna informationsmöten där du får veta allt som du behöver veta innan du ansöker.

Försäkringar under ditt utbyte

Under tiden du är på utbyte får du en försäkring som SLU tecknar genom Kammarkollegiet. Den gäller från två veckor före terminsstart till två veckor efter terminsslut.

Läs mer om försäkringen på Kammarkollegiets hemsida.

Du som åker på utbyte till USA eller Kanada kommer att bli tvungen att betala en försäkring till värduniversitetet. Du kan låna pengar från CSN för den här kostnaden.

Vart kan jag åka?

SLU har studentutbytesavtal spridda över hela världen. För att se vad som gäller för just dig, kan du söka på olika sätt, men det är viktigt att du går in på universitetet och ser vilka ämnesområden som är aktuella för just det universitetet. Här ser du också hur många studenter SLU kommer att kunna skicka till det universitet som du är intresserad av.

SLU:s platser för utbytesstudier 

När och hur ansöker jag?

Sista ansökningsdag

Om du vill göra på utbytesstudier under läsåret 2018/2019 är ansökningsperioden 1 november till 1 december 2017.

Här hittar du ansökningsformuläret!

Eventuella restplatser ansöker du om 1 juni.

För att ditt utbyte ska bli så bra som möjligt krävs en del förarbete. Här hittar du information om behörighet, vilka språkkunskaper som krävs, och hur det fungerar med ansökan.

Så här kan du förbereda dig

  1. Hitta några universitet där du skulle vilja studera.
  2. Undersök om det finns kurser inom ditt ämnesområde och din nivå på dessa universitet.
  3. Boka tid med programstudierektor eller motsvarande i god tid för att diskutera din studieplan och om de kurser du hittat verkar lämpliga. De kurser du läser utomlands ska du kunna tillgodoräkna när du kommer tillbaka efter utbytet.
  4. Ansök! Du kan söka upp till tre olika universitet, men observera att ditt förstahandsval är ditt huvudalternativ och de val du gör som nummer 2 och 3 är dina reservalternativ. Till många av våra utbytesplatser är det dock hård konkurrens så om du anger reservalternativ ökar dina chanser att få en studieplats utomlands!

Fundera över vad det innebär rent praktiskt för dig att vara utomlands en termin eller ett år. Om du tackar nej i ett sent stadium, kan det innebära att du hindrar någon annan från att åka utomlands.

Behörighet

För att du ska vara behörig att söka utbytesstudier vid SLU krävs att du:

  • har studerat vid SLU i minst ett år på heltid innan du börjar utbytesstudierna.
  • har klarat minst klarat 75 % av de kurser du registrerat dig på. Om du har haft studieuppehåll ska uppehållet vara registrerat i Ladok.
  • kan tillgodoräknas dina utbytesstudier i din examen från SLU. Du ska fått ditt val av kurser i utlandet godkänt i förväg av din programstudierektor eller motsvarande.
  • har så goda språkkunskaper att du kan bedriva universitetsstudier på det aktuella språket. Läs mer om det längre ned under språkkunskaper.
  • gör två språktest, ett före utbytet och ett i samband med utbytets avslut (gäller enbart Erasmusutbyte).

Språkkunskaper

SLU:s erfarenhet är att svenska studenter normalt sett klarar studier på engelska utan några större svårigheter. Universiteten inom Europa brukar godta SLU:s intyg på att du minst har kunskaper motsvarande Engelska B. Vissa universitet kräver därför inga språktest medan andra gör det.

För att ansöka om utbytesstudier där undervisningsspråket är annat än engelska måste du i din ansökan bifoga intyg på språkkunskaper inom aktuellt språk. Om du är intresserad av att läsa i Spanien, Frankrike, Italien eller Chile kan du räkna med att undervisningen sker på det inhemska språket. Fundera på om du behöver ta någon extra språkkurs antingen innan du åker eller i samband med vistelsen vid det utländska universitetet. Ett bra sätt att öva på språket innan du åker är att umgås med de utbytesstudenter som läser på SLU.

Ansökan

Ansökan är öppen en månad före sista ansökningsdag. Du ansöker genom att fylla i ett formulär som finns tillgängligt här under ansökningsperioden. Du kan välja upp till tre olika utbytesalternativ. Det är viktigt att alla alternativ erbjuder kurser inom ditt område och på rätt nivå.

I din ansökan ska du ladda upp följande dokument:

  • CV
  • Foto
  • Intyg på dina språkkunskaper om du ska studera på annat språk än på engelska
  • Registerutdrag om du läst vid något annat universitet än SLU och studierna är relevanta för ditt program på SLU (t.ex. om du har gjort avbrott i dina studier för att studera vid ett annat universitet).
    Du kan ladda upp dokumenten under fältet ”Certification of Language Skills” eftersom det finns inget annat fält för uppladdning av detta dokument.
  • Du får också motivera varför du vill studera utomlands genom att svara på några frågor. Skriv kortfattat på svenska eller engelska på det språk som känns bekvämt.

Formuläret fungerar bäst i webbläsaren Mozilla Firefox. Du måste använda din student-epostadress när du fyller i formuläret. Ansökan kan inte kompletteras efter att du skickat iväg den!

Vad händer efter att du skickat iväg din ansökan?

Processen med att handlägga din ansökan påbörjas direkt efter sista ansökningsdag. Vi hör av oss om kompletteringar behövs.

Urval

Vi bedömer inte din ansökan efter vilka betyg du fått på kurser eller om du har varit aktiv i kåren. Vi går helt på innehållet i din ansökan. Det är också avgörande att  du sökt kurser som du kan tillgodoräkna dig i din examen vid SLU. Om två studenter konkurrerar om en utbytesplats sker lottning.

Nominering

Nominering av SLU:s utbytesplatser görs av internationella handläggare vid utbildningsavdelningen på SLU.  Det är dock alltid det mottagande universitetet som bestämmer om du antas eller inte. Det är dock ytterst ovanligt att en nominerad student inte blir antagen.

När beslut har fattats om vilka studenter som ska nomineras till utbyte informeras alla studenterna via e-post. Det gäller även dig som inte fått någon utbytesplats.

Om du accepterar nomineringen kommer du att bli kallad till ett möte där du får information om hur du ska gå vidare med ansökan till det utländska universitetet.

Studentberättelser och bloggar

Här kan du läsa intressanta och spännande reseberättelser från SLU-studenter som varit på utbyte i olika delar av världen.

Har du varit på utbyte och vill att din berättelse eller blogg ska synas här (gärna med fina bilder, eller har trevliga bilder som vi får använda på våra webbsidor), så hör av dig till mobilitet@slu.se!

Berättelser från studenter på utbyte

Bloggar från studenter på utbyte

Go global - hemma på SLU

Du kanske inte har möjligheten att åka iväg på utlandsstudier eller praktik? Eller så känner du att du inte är riktigt redo ännu? Som student på SLU behöver du inte resa iväg för att möta världen.

Internationella kommittéer

De flesta av studentkårerna på SLU har internationella kommittéer. Ta kontakt med dem och lär känna våra utbytesstudenter från jordens alla hörn. Det är ett bra sätt att öva språk, lära mer om ditt ämne i andra länder och knyta kontakter.

Kurser med internationell inriktning

SLU är världsledande när det gäller forskning i globala frågor med anknytning till våra ämnesområden. Det finns många intressanta kurser att läsa med internationell inriktning, flera av dem är på engelska där studenterna ofta har internationell bakgrund.

Bild på utbytesstudenter
Utbytesstudenter och vice dekan

Utlandsstudier på egen hand

Har SLU inget partneruniversitet som du är intresserad av? Känner att du vill studera utomlands ändå? Tänk på att vara ute i god tid då du själv behöver skaffa all information, hålla kontakten med universitet och myndigheter och själv sköta kursval, ansökan och allting annat. 

  • Ta reda på eventuell kostnad för studieavgift. Vissa universitet inom EU har inga avgifter om du är EU-medborgare.
  • Du ordnar själv med visum, boende, försäkring och annat praktiskt.
  • Ambassader och konsulat eller till dem knutna institut kan ofta hjälpa till med information. 
  • Om du vill ha studiemedel behöver du kontrollera att universiteten är erkända eller under statlig tillsyn. Du är ansvarig att ta reda på vad själva utbildningen är värd, d.v.s. om den berättigar till studiemedel och om utbildningen kan tillgodoräknas när du kommer hem. 
  • Se till att du är behörig och har tillräckligt med språkkunskaper. Oftast behöver dina gymnasiebetyg översättas. Mall för översättning till engelska finns på skolverkets hemsida. 
  • Behöver du en godkänd betygsöversättning kan du söka på kammarkollegiet för auktoriserade översättare. Skicka ALDRIG iväg dina originalbetyg.
  • Eventuella intyg som visar att du har behörighet för högskolestudier kan du få från  Universitets- och högskolerådets hemsida (UHR).
  • Kontakta universiteten direkt och be om information och ansökningshandlingar. En del länder har central antagning och andra vill att du ansöker direkt till universitetet - det kan även variera inom ett och samma land. 
  • Var noggrann med din ansökan. En ansökan som inte är korrekt eller inkommen i tid kan komma att gallras bort direkt!
  • Det finns ett antal privata institutioner som rekryterar studenter till universitet utomlands. De kan sina universitet och hjälper oftast till med ansökan och allting runtomkring kostnadsfritt eftersom de finansieras av de universitet de rekryterar studenter till. Det innebär att du får betala terminsavgift vid "deras" universitetet.
  • Du bör ansöka om studieuppehåll för den tid som du studerar utomlands.
  • Kanske kan du hitta några stipendier att söka? På nätet finns sammanställningar och företag som mot en avgift gör sökningar.

Master och doktorsexamen utomlands

Det finns även möjligheten att genomföra hela ditt Master program utomlands. Det är till exempel möjligt för studenter att söka stipendium inom pågående Erasmus Mundus Joint Master Degrees eller Erasmus Mundus Joint Doctorates.

I september 2015 startar 116 Erasmus Mundus Joint Master Degrees som alla studenter vid SLU kan söka. Du hittar mer information om vilka master program som erbjuds här.

Det finns också 29 Erasmus Mundus Joint Doctorates. Studenter kan ansöka för läsåret 2015-2016.
Du hittar mer information om vilka master program som erbjuds här.

Länkar

  • Erasmus Mundus Joint Master Degrees (EMJMDs)
  • Erasmus Mundus Joint Doctorates
  • Master-och doktorsexamen utomlands

    Det finns även möjligheten att genomföra hela ditt Masterprogram utomlands. Det är till exempel möjligt för studenter att söka stipendium inom pågående Erasmus Mundus Joint Master Degrees eller Erasmus Mundus Joint Doctorates.

    I september 2016 startar 106 Erasmus Mundus Joint Master Degrees som alla studenter vid SLU kan söka. Du hittar mer information om vilka master program som erbjuds här.

    Det finns också 17 Erasmus Mundus Joint Doctorates. Studenter kan ansöka för läsåret 2016-2017.
    Du hittar mer information om vilka master program som erbjuds här.

    Länkar

    Sommarkurser och andra kortkurser utomlands

    Sommarkurs inom NOVA/BOVA-nätverket

    Vill du uppleva något nytt under din sommar och samtidigt tillgodoräkna dig poäng? Sommarkurser passar för dig som kanske inte vill studera utomlands under en hel termin eller som funderar på om studier utomlands kan vara något för dig. SLU är medlem i olika nätverk som arrangerar sommarkurser.

    NOVA och BOVA är två nätverk av nordiska och baltiska universitet som precis som SLU är verksamma inom life science. Dessa nätverk arrangerar kortare kurser på mellan fem dagar och fyra veckor.

    Om du läser en kurs genom NOVA eller BOVA kan du ansöka om ett nordplusstipendium. Du ansöker om stipendiet till SLU efter att du har blivit antagen till kursen.

    ELLS sommarkurser

    ELLS är ett nätverk med sju europeiska universitet inom Life Science. Det finns 9 sommarkurser att välja mellan. Ansök via ELLS.

    Om man läser en sommarkurs inom ELLS kan man söka resebidrag på 500 EUR oberoende i vilket land som kursen ges (undantag för kurser som ges i Sverige).

    Beslut om resebidraget fattas först efter antagning till kurs. SLU utlyser 10 resebidrag per läsår och beslut fattas genom lottning om det finns fler än 10 sökande. Resebidrag ges endast för resor till universitet utanför Sverige. Ansök senast 31 maj.

    Blankett för ansökan om resebidrag


    Innovation and Entrepreneurship for Rural Development
    March 19th – 23rd 2018, Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia

    Registration deadline

    February 26th, 2018

    Course description

    Promotion of innovation and entrepreneurship is one of the key drivers of rural development. Therefore, the course aims to give the students a better understanding about entrepreneurship and innovation in the Baltic and Nordic countries. After the course, the students:

    • Are able to analyse innovation related activities and develop business models to improve the sustainability and competitiveness of rural enterprises.
    • Are aware about Baltic and Nordic specific institutional, socio-economic and development contexts related to the problems of rural development;
    • Are aware about theoretical perspectives and practical tools necessary for promoting entrepreneurship and innovation in rural areas.

    The course will cover the following topics:

    • Entrepreneurship and entrepreneurship process.
    • Rural entrepreneurship and its development contexts in the Baltic and Nordic countries.
    • Student Entrepreneurship and its challenges
    • Innovation and innovation process
    • Business model canvas and its use in idea development
    • Pitching a business idea: how to attract investors
    • Start-up ecosystem and financing of innovation.
    • Practical issues and challenges in setting up a rural business

    The course consists of two parts:
    (1) Distance learning from March 5th to 18th 2018; students have to use e-learning environment Moodle; read
    the literature on the topic, and prepare individual assignment.
    (2) Meeting in person from March 19th- 23rd 2018: lectures, presentation of individual assignments; group work
    on business idea; study visits to enterprises.

    Student performance will be evaluated on the basis of individual pre-course assignment; and group assignments
    during the course week. Grading will be pass/fail.

    Requirements

    The course is primarily targeted to maximum 30 Baltic and Nordic master students. General
    background in the social sciences or agricultural sciences, as well as good English skills are required.

    More information

    http://www.bova-university.org/for-msc-students/for-master-students/intensive-master-courses

    Contact

    Anne Põder, Estonian University of Life Sciences, anne.poder@emu.ee

    Register

    Registration form

    AGROECOLOGY INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL
    June 14 - July 18, 2018 in Lyon, FRANCE

    Academic Program, Sustainable Agriculture & Food Systems (in English)

    Coursework consists of lectures, case studies, field work, excursions (fish pond landscape, mixed crop livestock systems in mountains areas and conservation biological control in vegetal production), use of geographical information system, economics, agronomy and ecology, traditional food systems, local food supply chains, personal research study.

    Linguistic & Cultural Program, French language & culture

    Visits and events:

    • Lyon, UNESCO World Heritage site
    • Vallée du Rhône Vineyards
    • Cheese makers in the Alps
    • Regional companies & industries
    • Chocolate factory
    • Tasting of traditional French foods
    • Dinner in a lyonnaise family

    APPLICATION DEADLINE: April, 15, 2018

    http://www.isara.fr/en

    http://iplsummerschool.com/

    SUSTAINABLE AGRICULTURE AND FOOD HERITAGE - INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL - "15 JULY - 30 JULY", 2017 in Lyon, FRANCE

    ACADEMIC Program (In English)
    Sustainable Agriculture & Food Heritage

    Coursework consists of lectures, case studies, field work, excursions.
    Subjects: European agriculture, economics, agronomy and ecology, traditional food systems, food typicity and sensory analysis.

    Linguistic & Cultural Program
    French language & culture

    Example of visits:

    • Lyon, UNESCO World Heritage site
    • Annecy
    • Cheese makers in the Alps
    • Regional companies & industries
    • Chocolate factory
    • Cooking workshop
    • Excursion to Paris
    • Tasting of traditional French foods

    CONTACT

    Emilien PAX, epax@isara.fr

    APPLICATION DEADLINE: May 2017

    http://www.isara.fr/en/Study-at-Isara-Lyon/Summer-School/Sustainable-agriculture-Food-Heritage-Summer-School

    NEW PLANT BREEDING TECHNOLOGIES AND SELECTION METHODS

    Nordplus summer course at the University of Copenhagen

    Time: 24-29 June 2018

    Place: Copenhagen, Denmark

    Main organizer: University of Copenhagen (UCPH), Copenhagen Plant Science Centre (CPSC) at the Faculty of Science’s Department of Plant and Environmental Sciences

    Maximum number of participants: 30

    Target group: Master students

    ECTS: 5

    In recent years new developments in plant breeding technologies (NPBT) and selection methods have emerged that bring new enthusiasm into crop development to meet the 2050 challenges in food production under different climate conditions. This summer course introduces the most important new breeding technologies and their legal implications. A wide range of regional experts from both science and industry will teach the course and share up to date knowledge and insights. The course will cover:

    • The principles and application of eight new breeding technologies
    • Association genetics (GWAS) and genomic selection (GS) 
    • Breeding strategies in different crops
    • Breeders right, IPR and GMO regulation

    Application

    In order to apply, please fill in the registration form and send it to nova-coordinator@science.ku.dk along with a copy of your passport/photo ID and an official transcript in English from your home university. If you have any questions, please contact nova-coordinator@science.ku.dk.

    Application deadline

    November 1. 2017

    Sidansvarig: utb-webb@slu.se