DT (datortomografi)

Senast ändrad: 15 maj 2017
DT_hund300.jpg

Datortomografi (DT) är datorstyrd skiktröntgen. På UDS genomförs undersökningar av såväl smådjur som hästar. DT är en särskild form av röntgenundersökning som skapar mycket detaljerade bilder av kroppen och dess organ.

Många användningsområden

Datortomografi är ett bra sätt att snabbt och detaljrikt kartlägga eller fastställa olika sjukdomar och skador. Ultraljud, magnetkamera (MRT) och datortomografi kompletterar i vissa fall varandra och därför kan flera av dessa metoder användas vid undersökningen.
En datortomografiundersökning kan behövas vid en mängd olika tillstånd som till exempel vid ett trauma, skelett- och ledskador, näshåleproblem, men även undersökning av hals, bröstkorg och buk avseende tumörer, infektioner och kroniska sjukdomar för att nämna några tillstånd.

DT av häst

UDS är ett av få ställen i Sverige som har möjlighet till DT-undersökning av häst. För hästar är dock kameraöppningen, som mäter 78 cm, en begränsande faktor. Undersökningar av skalle och nedre delen av benen är de vanligaste undersökningsområdena. Vid frakturfrågeställningar kan en DT-undersökning vara till stor hjälp för kunna göra en rimlig prognos vid olika typer av frakturer och i planering av operation.

 


Kontaktinformation

Bilddiagnostiska kliniken har öppet vardagar kl. 8.00-16.30.

Tel.018-67 21 97, telefontid 9.30-12.15.

Fax: 018-67 29 55

Epost: bilddiagnostik@uds.slu.se              

Leveransadress:
Bilddiagnostiska kliniken, UDS
Box 7040
750 07 Uppsala        

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se