Oftalmologi – läran om ögats sjukdomar

Senast ändrad: 24 april 2017
_10A4869.jpg

Ögonmottagningen vid UDS hästklinik tar varje år emot ett stort antal hästpatienter både med och utan remiss från hela landet. Vården bedrivs i samarbete med Institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU.

Våra ögonveterinärer och sköterskor har särskild kompetens för att ta hand om och behandla hästar med alltifrån enkla till mycket allvarliga ögonsjukdomar och skador.

 

Häst_dä_Hovleden_framifrån.webb.gif

När ska du söka vård för din häst?

Vid misstanke om skada eller sjukdom i ögonen är det viktigt att kontakta veterinär för undersökning, eftersom även till synes enkla skador kan sluta i en bestående synnedsättning om de inte behandlas korrekt. Du bör söka vård om din häst visar symptom på smärta såsom att den kniper och/eller har ett ökat tårflöde, samt om det finns svullnad runt ögat. Andra symptom som bör föranleda veterinärundersökning är onormala färgskiftningar i någon del av ögat och inte minst om du misstänker att hästen ser sämre.
_10A5227.jpg

På UDS kan hästen få avancerad vård dygnet runt

Vid vårdavdelningen kan patienter skrivas in som behöver intensiv övervakning och medicinsk eller kirurgisk behandling. Vissa patienter kan till exempel behöva behandling mycket frekvent dygnet runt och/eller vara svårbehandlade. Dessa patienter kan då få en ögonkateter inopererad under ögonlocket för att underlätta medicinering under behandlingsperioden och vår personal har mycket stor erfarenhet av olika typer av behandlingar.
_10A4787.jpg

Synnedsättning

Vid synnedsättningsutredningar kan resultaten från undersökningar som retinoskopi, elektroretinogram (ERG) och visual evoked potentials (VEP) kombineras med avancerade bilddiasgnostiska tekniker (ultraljud och datortomografi) för att utvärdera en eventuell synnedsättning. Skador och sjukdomar i ögonen kan ge nedsatt syn och försämrad livskvalitet hos hästar.
_10A4832.jpg

Kirurgi

Vi har även en väl utrustad operationsavdelning med operationsmikroskop för avancerad mikrokirurgi samt utrustning för kataraktoperationer (grå starr). Vid ögonmottagningen finns också kompetens och särskild utrustning för att genomföra undersökningar av näthinnan och synbanornas funktion.
Häst i hage880.jpg

Yttre våld

Ögonskador till följd av yttre våld mot huvud och ögon är vanliga hos alla djurslag men hästens ögon är stora och sitter placerade så att de särskilt lätt blir skadade. Det finns också många ögonsjukdomar som inte är orsakade av yttre påverkan.
GRUPP-FLYGBILD1.jpg

Vår kompetens

Vårt team har spetskompetens inom hästoftalmologi och bedriver även högkvalificerad forskning inom området. Här arbetar specialisterna:
_10A4890.jpg
Maria Källberg, leg vet, PhD, Dipl ACVO ECVO Maria Källberg är svensk, europeisk och amerikansk specialist i ögonsjukdomar hos häst och smådjur.

Björn Ekesten

Björn Ekesten, leg vet, PhD, Dipl ECVO, Prof Björn Ekesten är professor i klinisk neurofysiologi samt svensk och europeisk specialist i ögonsjukdomar hos häst och smådjur.

Lena Ström

Lena Ström, leg vet Lena Ström är resident inom ECVO (europeiskt utbildningsprogram inom ögonsjukdomar hos häst och smådjur) samt är även forskarstuderande inom ögonsjukdomar på häst.

Kontaktinformation

Vid akutfall ring hästkliniken på tel: 018-67 29 50.
Akutmottagningen har öppet dygnet runt året om.
Vänligen ring innan och meddela att ni kommer.

Tidsbokning tel: 018-67 29 50 (kl. 8:00 - 16:00) 

Hästkliniken
Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Ultunaallén 3C
Box 7040
750 07 Uppsala

Epost: hastkliniken@uds.slu.se 

Sidansvarig: Hanna.Backstrom@uds.slu.se