Här hittar du praktisk information inför och efter besöket på hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset. Besöket hos oss är väl förberett och vi månar om att du och din häst skall känna er trygga och nöjda.
Innan ni åker hemifrån och på vägen in
Tänk på att dagen på kliniken ibland kan bli lång. Ta därför gärna med hö/hösilage till hästen. Vatten och vattenhinkar finns på plats i dagstallet. Om hästen blir kvar över natten eller ännu längre så har kliniken foder som hästen får äta.
Kom ihåg att ta med er hästens pass.
Det är idag vanligt förekommande att hästarna behöver behandlas med läkemedel där behandlingen måste fyllas i passet INNAN hästen behandlas.
Ridutrustning
Om ni ska till kliniken för hältutredning eller utredning av någon annan form av nedsatt prestation så är det bra om ni tar med er hästens egen utrustning, samt utrustning till er så att det är möjligt att utföra ett ridprov vid besöket.
Brodd
Är det vintersäsong? Vi har broddförbud inne på kliniken så tänk därför på att brodda ur hästarna. Om underlaget är sådant att ni behöver brodden på vid lastning så är det tillåtet att ta ur dem i vårt dagstall. Broddnyckel finns att låna på plats.
Uteblivet besök debiteras
Åk hemifrån i god tid. Tiden ni har fått är den tid som veterinären kommer för att undersöka hästen. Det vill säga, då ska ni ha anmält er i receptionen, lastat ur hästen, ställt in den i dagstallet, samt tagit av den täcke, transportskydd och eventuella broddar. Vi rekommenderar att ni är på plats ca 15 minuter innan bokad tid. Om ni blir sena. Ring alltid till kliniken och meddela detta! Blir ni mer än 30 minuter sena så kan vi ibland ha svårt att ta emot er, även om vi alltid försöker att lösa det. Kom ihåg att avboka er tid om ni får förhinder. Uteblir ni från ert besök utan att ha meddelat detta så kommer ni att debiteras för detta.
Ankomst
Vid ankomsten till kliniken ska du anmäla dig direkt i hästklinikens reception. Här hittar du vägbeskrivning till Universitetsdjursjukhuset. Hästen blir då inskriven och anvisad en dagstallplats. Vid kliniken finns ett väntrum för djurägare där vi bjuder på kaffe och där du även kan köpa fika i en automat. Där finns också en toalett. Om dagen blir lång så finns det ett par lunchrestauranger på området där ni kan köpa lunch. Klinikens reception är öppen vardagar 08.00 till 16.30. Om ni anländer utanför dessa tider så finns en porttelefon både vid ingången till receptionen, samt vid klinikens akuttintag (mittemot receptionen). Ring på denna så kommer vi ut och öppnar åt er.
Betalning
Du betalar för ditt besök hos oss innan hästen lämnar kliniken. Tyvärr tar vi inte emot kontanter utan kan endast erbjuda kortbetalning. Glöm inte att ta med ditt försäkringsnummer om du vill att vi direktreglerar med försäkringsbolaget.
Röntgen
Om ni har en tid för röntgen eller om ni misstänker att er häst kommer att behöva röntgas. Tänk på att någon måste hålla hästen i samband med undersökningen. Gravida personer eller ungdomar under 18 år får ej vistas inne på röntgenrummet. Inför operation Om din häst har en inplanerad operation är det lugnare för den att, om möjligt, få komma hit dagen innan. Hästen hinner då acklimatisera sig och vi kan förbereda den under lugnare omständigheter. Kom överens med expeditionen om ankomstdagen. Det är bra om skorna är avtagna innan besök, annars gör vi det här mot ett mindre pristillägg.
Uppstallning inför bokat besök
Vi har möjlighet att erbjuda uppstallning av er häst natten innan bokat besök om ni har en svårlastad häst eller har långt att åka. Kontakta hästklinikens reception så får ni mer information om vad det kostar och hur det går till.
Inför operation
Om din häst har en inplanerad operation är det lugnare för den att, om möjligt, få komma hit dagen innan. Hästen hinner då acklimatisera sig och vi kan förbereda den under lugnare omständigheter. Kom överens med expeditionen om ankomstdagen. Det är bra om skorna är avtagna innan besök, annars gör vi det här mot ett mindre pristillägg.
Lastning
Tänk på att ta med egen lasthjälp till hästen. Vi kan hjälpa er med att ge lugnande åt hästen, men har små eller inga möjligheter att hjälpa er med lastningen.
Smitta
På ett stort djursjukhus möts hästar som kommer från många olika stallar vilket innebär att det alltid finns risk för att en patient kan fånga upp en infektion av något slag, till exempel en virusinfektion. Kliniken kan därför inte ta ekonomiskt ansvar för ett eventuellt isoleringsförfarande, vare sig här på kliniken eller senare i hemmastallet, om din häst skulle drabbas av en infektion (gäller främst stationärvård). När din häst vistas på kliniken, eller i något annat främmande stall, är det ur smittskyddssynpunkt alltid en fördel om den vid hemkomsten kan hållas avskild från övriga hästar i hemmastallet under en kortare tid (7-10 dagar).