Är din hund rädd för höga ljud?

Senast ändrad: 04 december 2017
skottradsla.jpg

Nyår ska vara en trevlig helg att fira men det kan också vara en mardröm om man har en hund om reagerar på höga ljud. Här kommer några tips på hur du kan hjälpa din hund.

 

 1. Vänj din hund vid höga ljud. Det finns ljudklipp med olika ljud som kan vara skrämmande för våra hundar. På Youtube och Adaptil finns ljudklipp att använda för att vänja din hund. Börja spela upp ljudklippet på en låg ljudnivå och när du ser att hunden inte längre reagerar kan du höja volym en stegvis. Börja ljudträningen i tid!
 2. Gå längre promenader med hunden dagarna kring nyår. En trött hund orkar inte reagera lika mycket och blir därmed inte lika rädd.
 3. Lämna inte hunden. Om din hund är rädd och söker ditt stöd. Låt den då vara med dig där du är.
 4. Täck fönster i de rum där hunden vistas med textilier som både dämpar ljud och ljusintryck.
 5. Skapa en tryggplats för din hund. Bygg gärna en liten koja där din hund kan krypa in om den vill.
 6. Lugnande aktivering. Att ge sin hund en Kong med något kladdigt i som den får slicka ur är bra, det är lugnande för hunden.
 7. Res bort. Det finns flera hotell som erbjuder fyrverkerifria nyårsfirande där du tillsammans med din hund kan bo. Boka i god tid!
 8. Receptfria preparat. Det finns receptfria preparat, bland annat feromoner som kan ge hunden en inre trygghet. Dessa säljs på kliniker och apotek.
 9. Receptbelagda preparat. Det finns receptbelagda preparat att tillgå. Kontakta då din veterinär i god tid i fall ett veterinärbesök krävs innan recept kan skrivas ut.
 10. Beteendeträning. Ta hjälp av en bra instruktör för att få hjälp med träningen. Börja i god tid på året, gärna på våren.
 11. Om din hund svarat bra på ljudträningen så kom ihåg att fortsätta spela ljudfilerna varje år som en påminnelse om tiden som kommer och att det inte är farligt.

OBS! Glöm inte att katter och hästar också kan vara rädda! Låt utekatten och hästen vara inomhus vid tolvslaget för att minska risken att djuret springer bort om djuret blir rädd.


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@slu.se