Livmoderinflammation

Senast ändrad: 17 januari 2018

Livmoderinflammation (pyometra) är en sjukdom som framförallt drabbar medelålders och äldre tikar. Yngre tikar kan också få pyometra även om det är mer ovanligt. Grundorsaken till sjukdomen är en hormonell rubbning som gör att det uppstår en gynnsam miljö för bakterieväxt i livmodern. Livmodern blir mer eller mindre förstorad och varfylld. I värsta fall kan livmodern spricka och varet komma ut i bukhålan vilket orsakar en bukhinneinflammation som kan vara livshotande.


Symptom

Symtomen kommer vanligen inom två månader efter en löpperiod. Många tikar blir trötta och allmänpåverkade medan andra är relativt opåverkade. Hos de flesta tikar ses en ökad törst och urinering ibland kombinerat med nedsatt aptit och förhöjd kroppstemperatur . Vanligen har tikarna variga eller blodblandade flytningar från slidan eller så märker man bara att tiken tvättar sig mer runt vulva. I vissa fall är livmoderhalsen stängd vilket innebär att varet inte kan komma ut, dessa tikar har således inga flytningar alls. Är du osäker på om din tik har livmoderinflammation så tveka inte att kontakta oss för rådgivning.

Behandling

Om du misstänker att din tik kan lida av en livmoderinflammation eller om du har frågor kring liknande symptom skall du alltid kontakta djursjukhuset. Där utförs en klinisk undersökning av hunden ofta i kombination med blodprovstagning samt röntgen- eller ultraljudsundersökning av livmodern. Om en förstorad livmoder upptäcks krävs snabb behandling. Den behandling som ger säkrast resultat innebär att den varfyllda livmodern opereras bort. Som regel opererar man samtidigt bort äggstockarna för att hunden inte ska fortsätta att löpa. I vissa fall kan man pröva att behandla medicinskt med antibiotika och livmodersammandragande läkemedel. En förutsättning för medicinsk behandling är att inte hundens allmäntillstånd inte är alltför nedsatt. Kostnaden är ungefär den samma oavsett vilken behandling man väljer, och i båda fallen behöver tiken stanna på djursjukhuset i en eller flera dagar för smärtlindring, vätsketillförsel och övervakning.

Prognosen är god om sjukdomen upptäcks i tid. Eftersom man tar bort äggstockarna där hundens könshormoner bildas hamnar hunden i ett ”klimakterium”. Ämnesomsättningen förändras vilket gör att hundens aptit ökar och hon har lättare att bli tjock. Pälskvaliteten kan förändras vilket framför allt ses hos långhåriga hundar och en del hundar blir även inkontinenta.
Sjukdomen kan enbart drabba okastrerade tikar som har livmoder och äggstockar intakta.

 


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se