Inför operation

Senast ändrad: 01 augusti 2017
hund.jpg

Förberedelser inför en operation på Universitetsdjursjukhuset.

För att minska infektionsrisken ska hunden badas hemma kvällen före operationen. Tvätten sker helst med en klorhexidintvål (Hibiscrub eller Descutan) som finns att köpa receptfritt på apoteken eller schampot Duxo klorhexidin som säljs i vår butik. För långhåriga hundar rekommenderas inte Descutansvamparna, utan den flytande tvålen är mer lämplig.

Bada hunden inför operationen så här:

  • Om hunden är smutsig bör han/hon tvättas en gång med vanligt schampo innan man använder klorhexidin tvål/schampo.
  • Blöt igenom hela pälsen ordentligt, och massera sedan noga in schampot. Hur mycket schampo som behövs är beroende på typ av päls och hundens storlek.
  • Undvik att schampo hamnar i ögon och hörselgångar.
  • Låt schampot sitta kvar i pälsen 5-10 minuter innan det sköljs ur.
    (Följ alltså inte instruktionen på förpackningen.)
  • Efter badet fram till inskrivningen ska hunden vistas på en ren fäll/filt/bädd.

Hunden ska vara fastande inför narkosen. För de flesta hundar innebär det att de inte ska få någon mat efter kl.18.00 kvällen före operationen, men det kan variera beroende på hundens vikt och sjukdomstillstånd. Fråga därför vid tidsbokningen vad som gäller för just din hund. Vatten kan hunden däremot få dricka som vanligt. Det är viktigt att hunden är välrastad på morgonen innan inskrivningen.

Efter operationen ringer veterinären upp om inget annat bestämts. Det är därför viktigt att ni lämnar ett telefonnummer där ni anträffas under dagen.

Fakta:

Universitetsdjursjukhuset (UDS) är SLUs resurs för klinisk forskning och utbildning, och är Sveriges enda universitetsdjursjukhus. Inom UDS bedrivs utbildning för veterinärstudenter och djursjukskötare, liksom forskning.

UDS har ca 175 anställda som bedriver kvalificerad djursjukvård dygnet runt året om för katter, hundar, mindre sällskapsdjur och hästar. UDS har även en ambulatorisk utbildningsklinik med veterinärer som åker ut till stall och gårdar.


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se