Doktorandanställning är den normala försörjningsformen för doktorander vid SLU. Finansiering av försörjningen med hjälp av utbildningsbidrag är inte tillåtna vid SLU för doktorander som antas efter 1 januari 2013.
Utöver doktorandanställning är följande former av studiefinansiering tillåtna:
Annan form av SLU anställning: accepteras endast om ett kontrakt upprättas mellan doktorand och prefekt. Kontraktet ska reglera så att tid för forskarutbildningen avsätts inom anställningen så att studierna kan slutföras inom planerad tid (HF 7 kap 36 §).
Anställning hos annan arbetsgivare (företag, högskola eller annan myndighet). Om ett kontrakt upprättas mellan arbetsgivaren och prefekt kan doktorander med denna finansieringsform antas. Kontraktet ska reglera att tid för forskarutbildningen avsätts inom anställningen så att studierna kan slutföras inom planerad tid (HF 7 kap 36 §).
Doktorander från internationella universitet som deltar i forskningsprojekt finansierade av SIDA är vanligen anställda vid sina hemmauniversitet. Kontrakt mellan SIDA, SLU och de internationella universiteten ska reglera finansiering av doktorandernas försörjning och andra kostnader. Studiefinansiering via privat förmögenhet är inte tillåten. Stipendier
Stipendier
Regleringsbrev avseende Sveriges lantbruksuniversitet - Villkor för anslag: Stipendier som är avsedda att vara ett alternativ till lön eller annan form av studiefinansiering för doktorander får inte finansieras med medel från statsbudgeten. Med statsbudgeten avses såväl anslag för forskning och utbildning på forskarnivå som andra statliga medel som fördelas via en statlig myndighet.
En vidimerad kopia av kontraktet mellan finansiär och stipendiat ska förvaras på fakultetskansliet. Förslag på kontrakt - som kan anpassas efter behov.
SLU accepterar endast stipendier som är förbehållslösa vad avser doktorandens studieprestationer. Villkor som anger att stipendiet kan komma att dras in i förtid om doktoranden blir fråntagen handledarresurserna enligt HF kap 6 30 § kan godtas.
SLU accepterar endast stipendier som leder till minst en nettoförsörjning som motsvarar 16 000 SEK per månad när doktoranden vistas i Sverige.
Kontraktet mellan finansiär och stipendiat får inte innehålla något som
- begränsar stipendiatens möjlighet att genomföra utbildningen enligt svensk lag och praxis
- försämrar studievillkoren för doktoranden i jämförelse med de villkor som gäller för övriga doktorander vid lärosätet
- inkräktar på lärosätenas rätt att bestämma hur utbildningen bedrivs eller examineras
- kräver att lärosätet eller handledaren ska rapportera till finansiären om planering, innehåll och genomförande av den enskilde doktorandens utbildning.
Stipendier från svenska stipendiefinansiärer får inte vara förenade med några krav från finansiären på arbetsprestationer vare sig före, under eller efter forskarstudier.
Genom en förändring i Högskoleförordningen (2017:947) från 2018-07-01 ska doktorander som antas från och med 1 juli 2018 och vars studiefinansiering består av stipendium, anställas som doktorand senast när tre års utbildning till doktorsexamen återstår. Undantag ges för stipendiefinansiering inom bistånds- eller kapacitetsuppbyggnadsprogram där stipendier utgör vedertagen finansieringsform, eller EU-program eller motsvarande där stipendier utgör en vedertagen finansieringsform och krav på anställning blir ett hinder för högskolans medverkan.