Kontaktinformation
Studera med funktionsnedsättning
Fråga oss om: funktionsnedsättningar som påverkar dig i dina studier och hur du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd.
![]() |
|
Close Help |
Vill du plugga på SLU?
Här hittar du som ännu inte är student på SLU information om SLU:s utbildningar och hur du söker till dessa.
Driftinformation
Kommer du inte in på din kurssida/programsida eller ligger Mina studier nere? Här får du aktuell driftstatus. Vid frågor, kontakta IT-stöd.
Driftinformation
Kommer du inte in på din kurssida/programsida eller ligger Mina studier nere? Här får du aktuell driftstatus. Vid frågor, kontakta IT-stöd.
Detta är ett urval av bibliotekets tjänster.
Mer information och fler tjänster hittar du på SLU-bibliotekets webb.
Om du tycker det är svårt att läsa eller skriva en text kan du ha nytta av att lyssna på eller ta del av din kurslitteratur, artiklar och kompendier på annat sätt.
Du kan få din kurslitteratur som talbok, e-text eller punktskrift. Du har även tillgång till talsyntesprogrammet Tortalk som hjälper dig när du läser artiklar, kompendier, webbsidor och andra typer av digital text.
Om du har ett läshinder kan du få ladda ner talböcker gratis från Myndigheten för tillgängliga Medier (MTM). Det kan gälla även om du inte har ett beslut om särskilt pedagogiskt stöd. Ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att undersöka vad som gäller för dig.
För att hitta, beställa, ladda ner eller lyssna på talböcker är du välkommen att ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att komma igång med tjänsten. När du väl har ett konto kan du själv ladda ner talböcker från Legimus.
Så snart litteraturlistan för den kurs du ska läsa finns tillgänglig är det bra att ta reda på vilka böcker som redan finns inlästa och vad du behöver beställa. Det tar cirka 6-10 veckor att göra en talbok, så det är viktigt att du beställer i god tid. Biblioteket hjälper till att beställa nyinläsning av talböcker. Litteratur i punktskrift beställer du också från biblioteket.
För att kunna lyssna på talböckerna behöver du ett läsprogram:
Du kan lyssna på artiklar, rapporter, kompendier och alla typer av text på webbsidor via talsyntes. Om texten bara finns i tryckt form måste du skanna in den eller fotografera av den innan du kan lyssna på den. Det går att skanna på SLU:s skrivare/kopiatorer.
Talsyntes läser upp all text du markerar på skärmen, även pdf-filer och webbsidor. Välj mellan olika svenska och engelska röster. Tortalk är installerat på alla SLU:s studentdatorer. Du kan även få programmet installerat på din egen dator genom att kontakta IT-stöd.
Om du har listor med latinska namn där det inte fungerar att lyssna med hjälp av talsyntes kan samordnaren beställa en inläsning av en lektör. Det kan ta några veckor att få en sådan inläsning gjord beroende på omfattningen.
Fråga oss om: funktionsnedsättningar som påverkar dig i dina studier och hur du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå.
Telefon: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen • Vid KRIS