Kontaktinformation
Docent Johan Stendahl
Institutionen för mark och miljö
johan.stendahl@slu.se, 018-673801
Nu finns till exempel gruppen broskfiskar med tillhörande bestämningsnycklar och fördjupningar i webbtjänsten Artfakta. Välkommen att testa!
Marken innehåller ett stort kollager vars dynamik i ett föränderligt klimat man inte helt känner till. Enligt en nyligen utförd studie kan man dock bättre förutspå kollagren i marken och deras förändringar genom att inkludera inverkan av såväl näringshalten i marken som jordartens sammansättning i modellerna. Det är viktigt att kunna förutspå koldioxidflödet från marken till atmosfären för att kunna fatta bättre beslut om skogsvårdslösningar för att motverka klimatförändringen.
Att känna till kollagren i marken och deras regionala skillnader är av stor betydelse. För närvarande är modellerna för att göra prognoser om kollagren i marken osäkra och det är svårt att bedöma hur koldioxidflödet från marken till atmosfären påverkas av klimatförändringen.
I en gemensam undersökning som gjordes av Naturresursinstitutet (Luke), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Japans Skogsforskningsinstitut (FFPRI) analyserades materialet i Sveriges markkolsinventering och jämförelser gjordes mellan faktiska mätningar av markkol och prognoser som modellerna producerat.
I undersökningen konstaterades att modellerna fungerar väl på typisk näringsfattig och medelgod skogsmark. Däremot underskattades kollagren på näringsrika och finkorniga marker av modellerna.
Prognoserna av markkol från modellerna som tillämpades i undersökningen berodde till största delen på mängden och kvaliteten av förna från växtligheten. Enligt resultaten är det inte möjligt för modellerna att förutspå kollagringen i de djupare markskikten på näringsrika och finkorniga marker.
– Genom att ta hänsyn till långsiktiga effekter på markkolet i modellerna blir de mer precisa och vi kan i framtiden göra mer tillförlitliga prognoser av kolets kretslopp, konstaterar den seniora forskaren Aleksi Lehtonen på Luke (finska Naturresursinstitutet) som deltog i undersökningen.
Institutionen för mark och miljö
johan.stendahl@slu.se, 018-673801
Spara
Boris Ťupek, Carina A. Ortiz, Shoji Hashimoto, Johan Stendahl, Jonas Dahlgren, Erik Karltun, and Aleksi Lehtonen (2016). Underestimation of boreal soil carbon stocks by mathematical soil carbon models linked to soil nutrient status. Biogeosciences, 13, 4439-4459.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. Telefon: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen