Oxford och Vancouver

Senast ändrad: 24 november 2016 - slu.se
Bildknapp-oxford-vancouver.jpg

Här hittar du information om att referera enligt Oxford eller Vancouver.

Oxfordsystemet

Oxfordsystemet är vanligt inom Humaniora och kännetecknas av att texthänvisningen skrivs i en fotnot längst ner på sidan. I den löpande texten skrivs en liten upphöjd siffra som hänvisar till fotnoten. Det är vanligt att man i fotnoten skriver den fullständiga referensen första gången man använder den i texten. Nästa gång man refererar till samma källa kan det räcka med upphovspersonens namn och vilken sida du hämtat informationen ifrån.

Referenslistan skall ställas upp i alfabetisk ordning. Här följer några bra länkar om du vill har instruktioner om hur man refererar enligt Oxford:

Guide om att referera enligt Oxfordsystemet från University of New South Wales

Guide om att referera enligt Oxfordsystemet från Deakin University

Om du är osäker på vad som gäller på just din institution är det bästa att fråga din lärare eller handledare.

Vancouversystemet

Vancouversystem är vanligt inom medicin. Det kännetecknas av att källhänvisningarna i den löpande texten numreras allteftersom de används. Det betyder att den första referensen man hänvisar till får nummer 1, som sätts inom parantes (1). Om samma referens används senare i texten hänvisar man till samma siffra.

Den fullständiga referenslistan ställs upp i numerisk ordning, till skillnad från alfabetisk ordning som är vanligt i andra system. Vill du veta mer hur man skriver referenser och refererar enligt Vancouver finns här några bra instruktioner:

Guide till Vancouversystemet av Karolinska institutets bibliotek

Guide om att citerera och referera från Monash University

Om du är osäker på vad som gäller på just din institution är det bästa att fråga din lärare eller handledare.

 

Sidansvarig: bib-webbredaktionen@slu.se