Om SLU:s webbplatser

Senast ändrad: 16 januari 2017 - slu.se

SLU:s webbplatser består av externwebben (www.slu.se), medarbetarwebben (https://internt.slu.se) och studentwebben (https://student.slu.se). Alla institutioner och andra enheter har delwebbplatser på www. slu.se.

Navigering

På SLU:s webbplats kan du navigera via menyn i sidhuvudet eller via knappar och puffar på startsidan. För att gå till våra andra huvudwebbplatser klickar du på länkar allra högst upp på sidan. Du ser alltid var du befinner dig i navigationsstrukturen genom att titta på länkstigen som visas i varje sidas överkant, under sidhuvudet.

Webbläsare och tillgänglighet

Vi strävar efter att webbplatserna ska vara tillgänglig för alla oavsett om du surfar via dator, mobil eller platta. Dock visas de bäst i en modern webbläsare, till exemel Chrome eller Internet Explorer. Vi strävar även efter att uppfylla riktlinjerna för tillgänglig webb (WCAG 2.0, nivå AA).

Skript

Webbplatsen använder javascript för att förbättra användarupplevelsen (vid t ex enklare animeringar). Viktiga funktioner ska fungera även utan javascript påslaget.

Ansvar

Kommunikationsavdelningen har det övergripande ansvaret för innehåll, struktur och design på webbplatserna. Utbildningsavdelningen ansvarar för studentwebben. Administrativa enheter, fakulteter, institutioner, centrumbildningar etc. ansvarar själva för egna delwebbplatsers/webbsidors innehåll. På sidan ska det finnas en uppgift om vem man kan kontakta vid frågor och en uppgift om när sidan senast är ändrad.

Verksamheter som är knutna till SLU men inte ligger inom universitetets webbplats ( t ex centrumbildningar) kan ha en annan grafisk utformning och andra ansvarsförhållanden.

Användning av kakor (cookies)

Kakor är små textfiler som lagras på besökarens dator och som är möjliga att använda för att följa vad besökaren gör på webbplatserna. Enligt lagen om elektronisk kommunikation från 2011, ska alla som besöker en webbplats med kakor få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad dessa kakor används till och hur de kan undvikas.

På vissa delar av SLU:s webbplatser används kakor för att ge besökaren tillgång till extra funktioner (beställning av material etc.). Vi använder också kakor för att samla in statistik över hur besökarna använder webbplatserna. Ingen personligt identifierbar information om besökaren, som e-post eller namn, lagras.

Du har alltid möjlighet att ställa in din webbläsare så att kakor inte lagras eller så att du får information om när en webbsida innehåller kakor. Men vissa funktioner kan då falla bort.

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats, www.pts.se

Behandling av personuppgifter

Här kan du läsa om hur SLU hanterar personuppgifter som samlas in genom vår webbplats. Ansvarig för behandlingen av personuppgifter på webbplatserna (s.k. PULO) är SLU:s chefsjurist, se också rubriken Hantering av personuppgifter på juristernas sida på medarbetarwebben.

SLU behandlar dina personuppgifter när du anmäler dig till en utbildning, konferens eller andra evenemang som SLU arrangerar, eller till exempel söker en ledig tjänst. SLU lagrar informationen för att kunna administrera och följa upp ärendet.

Du har enligt 26 § personuppgiftslagen (1998:204) rätt att en gång per kalenderår begära information om de personuppgifter som behandlas om dig hos SLU, oavsett om dessa samlats in via webbplatsen eller på annat sätt. Sådan begäran måste ske skriftligen, och kan inte skickas med e-post.

Upphovsrätt

Besökare har inte rätt att fritt ladda ned och använda texter eller bilder från webbplatsen. Den som önskar kontakt med någon av våra fotografer eller vill köpa rätten att utnyttja bilder eller texter från våra webbplatser kan kontakta kommunikationsavdelningen via webbredaktionen.

Nyhetstexter och pressmaterial publicerade på webbplatserna får citeras och vidareförmedlas med angivande av källa, men inte användas i kommersiellt syfte utan tillstånd, eller på sätt som kan skada universitetet. Inte heller får webbplatsens design kopieras och användas i andra syften. 

Webbplatserna arkiveras två gånger per år

I början på varje termin tas en fullständig kopia på våra webbplatser. Kopiorna hittar du här: 

www.slu.se: 
http://wayback.slu.se:8080/wayback/20160106155524/http://www.slu.se/ 

Medarbetarwebben: 
http://wayback.slu.se:8080/wayback/20160122212351/https://internt.slu.se/

Studentwebben: 
http://wayback.slu.se:8080/wayback/20160105072744/https://student.slu.se/

UDS: 
http://wayback.slu.se:8080/wayback/20160123175029/
http://www.universitetsdjursjukhuset.se/

Lyssna på innehållet

Du kan få information på webbplatsen uppläst utan att du själv behöver installera några egna program på din dator. För att lyssna på sidorna klickar du på den Lyssna-länk som ligger i anslutning till rubriken på de flesta sidor.

Verktyget markerar var på sidan den läser, vilket underlättar även för personer med exempelvis dyslexi.

Du kan styra läsningen genom att pausa, stoppa eller justera volymen. För att stänga spelaren klicka på krysset till höger. 

Om du bara vill ha en viss del av texten uppläst, kan du markera den delen av texten, och klicka på lyssnasymbolen som visas.

Så här ser spelaren ut:

Bild på spelare för lyssnafunktionen i ReadSpeaker.

Sidansvarig: webbredaktionen@slu.se