Skarabloggen
Läs senaste nytt om vad som händer i stort och smått på SLU i Skara. Margareta Stigson, platschef, har en egen blogg! Skarabloggen.
Campus i Skara ligger på historisk mark. Här startade Linnélärjungen Peter Hernquist Sveriges första veterinärutbildning 1775. På campus finns, förutom forsknings- och undervisningshus också ett djursjukhus och landets enda veterinärhistoriska museum.
På SLU i Skara forskar och utbildar vi kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Våra profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Utanför det centralt belägna campus finns två forskningsanläggningar; Götala och Lanna.
Skara är SLU:s fjärde största campus. Verksamheterna på SLU i Skara tillhör flera av SLU:s fakulteter. I vissa fall tillhör de en modersinstitution på annan ort. Som gemensam funktion för Skara finns en platschef med ansvar för koordinering och samverkan.
Om du kommer norrifrån på E 20 tar du av vid första infarten till Skara och kör mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset.
Om du kommer söderifrån på E 20 sväng av vid första infarten till Skara. Kör in till centrum och sedan är det skyltat mot Universitet och Djursjukhuset.
Om du kommer från Lidköpingshållet, så svänger du av första infarten till Skara, mot Skövde och Sommarland. Efter ungefär 2 km svänger du höger mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset.
Kör mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges Lantbruksuniversitet, Djursjukhuset.
Gå Järnvägsgatan från busstationen rakt fram tills du passerat Domkyrkan. Ta av åt vänster och fortsätt några hundra meter tills du på höger sida ser vår röda huvudbyggnad i tegel.
Buss 1 eller 200 från Skövde stannar i Skara.
Stadshotellet, 0511-240 50 Stadskällaren, 0511-134 10, Best Western Jula Hotell & Konferens, 0511-31 00 00
På SLU Campus Skara finns det utbildningar i nära samverkan med SLU. Samtliga SLU-utbildningar flyttade under hösten 2015 från Skara till Uppsala. De studenter som finns på campus idag tillhör Biologiska yrkeshögskolan. Det finns också studenter som går enstaka kurser och uppdragsutbildningar.
Från och med 1 januari 2010 finns ett sekretariat för uppdragsutbildning vid SLU. Sekretariatet är placerat i Skara och arbetar fakultetsövergripande och stödjer forskare och lärare på alla institutioner med att utveckla och genomföra efterfrågad, högskolemässig och fullfinansierad uppdragsutbildning inom SLU:s examensområden.
Mer information Sekretariatet för uppdragsutbildning
RådNu - kompetenscentrum rådgivning RådNu är en regionalt förankrad nod i Västra Götaland, med navet på SLU i Skara. Vi arbetar nationellt och har med oss ett internationellt perspektiv. En gemensam kompetensplattform bidrar till att stärka hela kunskapssystemet; lantbruks- och landsbygdsföretagare, rådgivare, myndigheter och forskare.
Mer information RådNu - kompetenscentrum rådgivning
Företag, myndigheter och andra kan beställa och köpa kurser av SLU för sin personal. Vi skräddarsyr dessa utbildningar för att tillgodose skilda krav på kompetensutveckling. Kurserna kan ge möjlighet till högskolepoäng. SLU erbjuder en flexibel utbildning utan att ge avkall på kvaliteten. Utbildningar kan läggas upp som kortkurser, seminarier eller längre sammanhängande kurs. Mer information.
Menyprogrammet vänder sig framför allt till livsmedelsbranschen med kompetensutveckling. Tyngdpunkten ligger på webbaserade utbildningar, där Meny bland annat har tagit fram ett framgångsrikt koncept i körkortsform. I Menykörkortet Livsmedelshygien och Menykörkortet Mat & Klimat lotsar sig deltagaren fram på egen hand och kan genomföra utbildningen, som tar cirka åtta timmar, på sin arbetsplats. Meny är också godkänt av Jordbruksverket för att utbilda hästtransportörer och i djuromsorg vid slakt och avlivning. Mer information.
På Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, BYS, pågår för närvarande följande eftergymnasiala utbildningar inom YH-konceptet: Agrotekniker, Bioenergitekniker, Hovslagare grundutbildning, Hovslagare kvalificerad fortbildning, Ridlärare på distans, Hästföretagare på distans samt Ridlärare kvalificerad fortbildning. Mer information.
Är du intresserad av djurs beteende och behov? Funderar du över vad man kan göra för att våra djur ska ha det så bra som möjligt? Vill du förstå varför djuren beter sig som de gör? Då är definitivt etologi- och djurskyddsprogrammet något för dig!
Mer information om Etologi och djurskyddsprogrammet 180 p. Det ges i Uppsala men har många kopplingar till Skara genom lärarresurser.
Skarabloggen
Läs senaste nytt om vad som händer i stort och smått på SLU i Skara. Margareta Stigson, platschef, har en egen blogg! Skarabloggen.
Platschef: Margareta Stigson, 0511-671 21, margareta.stigson@slu.se
Kommunikatörer: Anna-Karin Johnson, 0511-671 93, anna-karin.johnson@slu.se Vanja Sandgren, 0511-671 55, vanja.sandgren@slu.se
Adress: SLU Skara, Box 234, 532 23 Skara Telefon växel: 0511-671 00 Fax: 0511-671 34
Besöksadresser: Undervisningshuset: Malmgatan 10, 532 31 Skara Forskningshuset: Gråbrödragatan 19, 532 31 Skara