På hemsidan Skolappar hittar du tips på hur du kan använda din I-phone, I-pad eller Android i dina studier.
Datorprogram och appar

Vill du kunna lyssna på texter? Tycker du att det är svårt att göra bra anteckningar? Eller tar skrivandet mycket tid? Det finns många olika program och appar som kan vara till hjälp för dig i dina studier. Här får du tips på några olika hjälpmedel.
SLU:s studentdatorer har datorprogram som kan vara till god hjälp särskilt om man har en funktionsnedsättning. Vissa program kan du få installerade din privata dator. De flesta program finns för PC och Mac.
Lyssna på texter
Ladda ned talböcker
Om du har ett läshinder kan du ha nytta av att lyssna på din kurslitteratur. På Myndigheten för Tillgängliga Medier (MTM) kan du själv ladda ned böcker som redan finns inlästa i katalogen Legimus. Om boken inte är inläst kan det ta upp till 8 veckor att läsa in den. Kontakta SLU:s bibliotek för att få ett nerladdningskonto.
Du behöver inte ha gjort någon utredning eller ha ansökt om pedagogiskt stöd för att få ladda ner talböcker från MTM, men du ska ha ett läshinder. Det är gratis både att ladda ner inläsningar och att beställa nya.
För att lyssna på talböckerna behöver du ett läsprogram. För PC använder du Easy Reader. Easy Reader finns på studentdatorerna på SLU och du kan installera det på din privata dator. Om du använder Mac kan du ladda ner ReadHear Mac. Läs mer om hur du gör på MTM: s hemsida. (Länk: http://www.legimus.se/102552/readhear-mac )
Om du har en Android, iPhone, iPad eller iPod Touch kan du lyssna på talböcker med appen Legimus. Läs mer om talböcker i mobilen på MTMs hemsida.
Behöver du hjälp med att hitta, ladda ner eller lyssna på talböcker? Ta kontakt med SLU:s bibliotekarier och boka en tid.
Film: https://www.youtube.com/watch?v=Xe3Zxg-Nju8
Läsa artiklar och kompendier med talsyntes
Artiklar, rapporter, kompendier och hemsidor kan du läsa/lyssna på med hjälp av talsyntesprogram. Om texten bara finns i tryckt form behöver du skanna in den innan du kan lyssna. De går att skanna vid SLU:s skrivare/kopiatorer. Skanner finns också vid de speciella resursdatorer på SLU:s studieorter, ofta i anslutning till biblioteket. Läs mer om resursdatorer på bibliotekets hemsida.
TorTalk Talsyntes som läser upp all typ av text på skärmen, även pdf och webbsidor. Välj mellan olika svenska och engelska röster. Tor Talk kan du få installerat på din egen dator.
På SLU:s resursdatorer vid biblioteken finnsdessutom ViTal (gör dokument i Word och pdf till tal) och Easy Converter (skapar talböcker från pdf-dokument.)
Inläsningar av lektör
Om du har artiklar och kompendier där det av någon anledning inte fungerar att lyssna med hjälp av talsyntes kan samordnaren/kontaktpersonen beställa en inläsning av en lektör. Det kan ta några veckor att få en sådan inläsning gjord beroende på omfattningen.
Stava och skriva
Följande program kan du få installerade på din egen dator:
- StavaRex
Rättstavningsprogram för svensk text, särskilt avsett för personer med dyslexi. Hittar och rättar stavfel i hela Officepaketet (Word, Excel, Outlook och Powerpoint) och ger exempelmeningar. - SpellRight
Rättstavningsprogram för engelsk text. Hjälper till att skilja mellan lättförväxlade ord. Svenska översättningar ges intill de engelska ordförslagen. - Saida
Hjälpprogram som föreslår ord medan man skriver. Underlättar för den som är osäker på stavning eller har nedsatt rörlighet och därför vill snabba upp skrivandet. Enbart för PC. - Verity Spell.
Rättstavningsprogram för engelsk text med hjälptexter och exempelmeningar på engelska. - Gustavas ordböcker
Ordlista med sökning efter ord på ljudbilden, för svenska och engelska. Läser upp uppslagna ord och förklaringar.
Program på resursdatorer vid SLU-biblioteken:
- ScreenRuler
Skärmlinjal som avgränsar textraden på datorskärmen. - Wordfinder ordböcker
Bibliotekspersonalen kan ge dig en introduktion i programmen. ”Lathundar” för att komma igång med programmen finns på bibliotekets hemsida.
Kontakta IT-stöd för att få programmen installerade på din dator.
Läs mer om resursdatorer på bibliotekets hemsida.
På föreläsningen
En del studenter vill kunna spela in föreläsningar. Det kan du göra med din telefon eller en enkel ljudinspelare med USB-port (finns att köpa för runt 500-kronor i teknikaffärer). Tänk på att fråga föreläsaren innan om det är OK.
Det finns appar för ljudinspelning som du också kan anteckna i och ta bilder.
Kontaktinformation
Studera med funktionsnedsättning
Fråga oss om: funktionsnedsättningar som påverkar dig i dina studier och hur du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd.