Utlysningar

Praktikant hos Enetjärn Natur och outokumpu Stainless i Avesta

Publicerad: 09 februari 2017 - slu.se

Är du i slutet av dina studier och är intresserad av att arbeta med naturkapitalfrågor i näringslivet? Vi söker just nu efter en universitetsstudent som har en bred ekologisk kunskap, ett brinnande miljöintresse och en grundläggande botanisk kompetens.

Ansökan senast: 2017-02-28

Du kommer att vara baserad på Enetjärn Naturs kontor i Stockholm men du kommer att göra en del av praktiken i ett projekt tillsammans med Outokumpu Stainless i Avesta.

Enetjärn Natur och Outokumpu har för närvarande ett pågående utvecklingsprojekt där vi tar fram verktyg för att kartlägga och analysera stålföretagens påverkan på och beroende av ekosystemtjänster. Som ett led i detta arbete söker vi nu en student som har kunskap om och intresse för ekosystemtjänster för att vidareutveckla arbetet ytterligare. Det är meriterande om du har erfarenhet av försäljning eller att arbeta som konsult.

Avesta Jernverk som ingår i Outokumpu-koncernen, har ett verksområde på ca 2 km2 med en stor del grönytor av varierande växtlighet. Här finns ett behov av att kartlägga dagens växtlighet beträffande förmåga att bidra med viktiga ekosystemtjänster såsom luftrening, vatten reglering och bullerdämpning.

Vi söker en student som kan studera, kartlägga och beräkna hur dagens växtlighet kring stålverket exempelvis tar upp partiklar i luft, föroreningar i vatten och hur det bidrar med bullerdämpning.

Arbetet ska göras ur ett ekosystemtjänstperspektiv och kommer att behöva inkludera inventering av olika växter/träd för att analysera deras förmåga att bidra till olika ekosystemtjänster. Det kan även vara intressant att titta på kulturella ekosystemtjänster även om det kommer vara fokus på de reglerande tjänsterna.

Projektet är även tänkt att inkludera en analys av hur man genom ökad plantering och val av växtlighet kan optimera de identifierade ekosystemtjänsterna.

Exempel på frågor som kan undersökas inom ramen för projektet:

  • Är barrväxters året-runt-grönska bättre än årstidsberoende växter med större upptagsyta?
  • Är en rak växtbarriär sämre än en utspridd plantering?
  • Vilka gräsarter använder mest kväve för sin tillväxt?
  • Vilka bladtyper fastlägger mest partiklar per volymenhet?

Under praktiken kommer du även få ta del av andra projekt som Enetjärn Natur har pågående samt delta i interna arbetsmöten och utvecklingsprojekt. Lämplig praktiktid: Från mars 2017 och framåt. Praktikperioden går att anpassa men vi önskar att du har en praktikperiod på minst 8-10 veckor.

Ansök via vår hemsida www.enetjarnnatur.se med personligt brev och CV.

Ansökningar behandlas löpande.

Fakta:

Enetjärn Natur är ett svenskt konsultföretag som hjälper företag, myndigheter och organisationer i utmanande markanvändningsfrågor. Vi är övertygade om att varaktig framgång baseras på ett schysst förhållningssätt till naturen. Det avspeglas i vår ledstjärna; Providing natural capital solutions to every business. Du som blir en del av oss kommer in i ett dynamiskt företag som växt till drygt 30 medarbetare de senaste åren. Vi är en bra blandning av kvinnor och män i ett ungt företag med både yngre konsulter och seniora konsultexperter. Vi har en nationell organisation bestående av 3 affärsområden. Vårt huvudkontor finns i Umeå och vi har lokalkontor i Stockholm och Malmö. Vår arbetsmiljö präglas av en hög grad av delaktighet, arbetsglädje och prestigelöshet. Du får en starkt värdedriven, kunnig, ambitiös och innovativ arbetsgivare som står vid din sida! För mer information, se www.enetjarnnatur.se


Kontaktinformation

Elin Fornbacke, Affärsområdeschef Naturkapital
040-530 451
elin@enetjarnnatur.se

Josefin Blanck, Konsult
08-121 355 93
josefin@enetjarnnatur.se

Sidansvarig: utb-webb@slu.se