Kontaktinformation
SLU Karriär
E-post
slukarriar@slu.se
Syftet med CV och ansökningsbrev är att väcka intresse så att du tar dig vidare till anställningsintervjun. En väl genomarbetad ansökan ökar dina chanser att få jobbet. Kom igång med att skriva din jobbansökan genom att först samla på dig mera information.
Innan du sätter igång med själva skrivandet måste du veta en hel del om dig själv och din kompetens. Vilka kunskaper och erfarenheter har du som en arbetsgivare skulle vara intresserad av? Vilka är dina personliga egenskaper? Och framför allt fundera på varför vill du söka tjänsten?
SLU Karriär har utvecklat Karriärguiden som stöd för att sätta ord på din kompetens och dina drivkrafter. Informationen som kommer fram kan du spara i ett så kallad Brutto-CV. Det har du stor nytta av när du skall formulera din ansökan till den tjänst du vill söka.
Ta reda på så mycket du kan genom att till exempel läsa företagets webbsidor, årsredovisningar, visioner och planer så att du kan bilda dig en uppfattning om vad det är för arbetsgivare du söker dig till. Utifrån den information som kommer fram kan du bättre ta ställning till om din kompetens, dina behov och det du vill bidra med kommer att tillgodoses hos den potentiella arbetsgivaren.
Om du söker jobb utifrån en annons så analysera noga det som står. Förutom själva arbetsbeskrivningen så försök att ta reda på: vilken utbildning/kunskap ska jag ha för att klara arbetsuppgifterna? Vilka erfarenheter och meriter önskas? Vilka egenskaper krävs? Vilka färdigheter och förmågor behöver jag för jobbet?
En ansökan förväntas oftast innehålla ett CV och ett ansökningsbrev. Mycket sällan kan det stå att meritförteckning önskas. Skillnaden på ett CV och meritförteckning är att ett CV är lite fylligare och kan innehålla information om t.ex. fritidsintressen, personlighet och dina målsättningar med karriären. En meritförteckning är en kort förteckning av erfarenheter, utbildning, språk och datakunskaper.
CV innehåller mer än bara en meritförteckning, det är en sammanfattning av vad du hittills gjort i ditt liv. Har du en gång skrivit ett välformulerat CV går det fort att uppdatera och anpassa efter tjänsten du söker.
Tänk på!
|
Åsikterna går isär när det gäller upplägg och layout av CV men det finns vissa generella regler om vad som ska finnas med. På nätet finns tips på struktur och mallar för olika slags CV, kolla till exempel på rekryteringsföretagens och fackföreningarnas webbsidor.
Namn, adress, telefon, e-post, födelsedatum (ej de fyra sista siffrorna) ska finnas med på alla sidor.
Målsättningen bör vara inriktad mot det aktuella jobbet du söker och även innehålla ditt framtida och långsiktiga karriärmål.
Denna rubrik kan med fördel slås samman med rubriken ”Målsättning” ovan. Syftet är att ge en kort och intresseväckande beskrivning av dig med en sammanfattning av de egenskaper och kunskaper som du vill lyfta fram. Den ska visa arbetsgivaren att du är rätt person för jobbet.
Följande rubriker bör skrivas med god struktur och i punktform.
År, datum - Utbildning, universitet/kurs, ort, antal poäng
Kort beskrivning av utbildningen (relevant för den tjänst du söker)
Börja med det senaste du gjorde!
År, datum - Tjänst, företag, ort, typ av tjänst (heltid, deltid, timanställd)
Kort beskrivning av tjänsten och arbetsuppgifter (relevant för den tjänst du söker)
Ange de anställningar du haft som är relevanta för den specifika tjänsten. Du börjar alltid med den senaste du hade och skriver dem i kronologisk ordning. Beskriv kort dina arbetsuppgifter/ansvarsområden och vilka färdigheter du fått av erfarenheterna på arbetsplatsen
Är det ett för andra okända företag kan du ge en kort beskrivning av dess verksamhet.
Ideella engagemang
Skriv det som kan vara relevant för arbetsgivaren att veta. Beskriv kort dina uppdrag samt vilka färdigheter du fått av dessa erfarenheter.
Exempel:
Uppge t.ex. körkort osv.
Var rädd om dina referenser! Lämna inte ut dina referenser i ditt CV, skriv istället att referenser finns och lämnas ut på begäran.
Om det är några erfarenheter som du speciellt vill lyfta fram kan man lägga till rubriker som t.ex. "Ledarerfarenhet", "Utlandserfarenhet" eller "Företroendeuppdrag". Tänk på att anpassa efter tjänsten du söker och vad som efterfrågas i annonsen.
Ditt ansökningsbrev ska komplettera ditt CV och skapa ett intresse runt dig som person. När arbetsgivarna läst ditt ansökningsbrev ska de kunna se dig framför sig i den aktuella rollen du söker. Fokusera på vad du kan tillföra företaget och berätta hur du kan använda dina kompetenser och dina erfarenheter i ett framtida jobb.
Det är främst svaren på två frågor som ska bygga upp innehållet i ditt ansökningsbrev:
Här gäller det att väcka intresse hos arbetsgivaren. Det är här du ska formulera varför just du är rätt person för tjänsten. Gå tillbaks till ditt CV och se vilka meriter du tagit upp där. Nu har du chansen att fördjupa och komplettera dessa och på samma gång koppla ihop de två dokumenten. Tänk på att matcha din arbetsansökan med den tjänst du söker.
Innan du skickar in låt flera personer granska dina handlingar och be om feedback!
Att tänka på när det är dags att skicka in
|
SLU Karriär har cv-granskare anställda som ger dig återkoppling på din jobbansökan. Bifoga dina ansökningshandlingar i mejl och skicka till cvgranskning@slu.se Vi granskar handlingar som är skrivna på svenska och/eller engelska.
Skicka med annonsen om du söker ett jobb som är utannonserat. Tänk på att vara ute i god tid om du har en deadline för när din ansökan ska vara inne. När vi granskat dina handlingar skickar vi tillbaks dem till dig tillsammans med kommentarer och rekommendationer om hur du kan förbättra dina handlingar.
En väl genomarbetad ansökan ökar dina chanser att få jobbet!
E-post
slukarriar@slu.se